Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Διεκδικήσαμε και πήραμε τη διόρθωση τ.μ. στους δημοτικούς καταλόγους χωρίς προσαυξήσεις
Κοινωνία

Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Διεκδικήσαμε και πήραμε τη διόρθωση τ.μ. στους δημοτικούς καταλόγους χωρίς προσαυξήσεις

Σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών στους δημοτικούς καταλόγους χωρίς προσαυξήσεις και αναδρομικές χρεώσεις μπορούν να προχωρήσουν οι πολίτες μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.

Η διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής είχε διεκδικήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και πλέον σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα ακόλουθα:

Το διεκδίκησε και το πήρε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής για να δώσει ανάσα στους πολίτες

Νόμος του κράτους είναι πλέον η ρύθμιση που διεκδίκησε και, εν τέλει, πέτυχε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να διευκολύνει όσους πολίτες οφείλουν να διορθώσουν τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, για να εναρμονιστούν τα πραγματικά μεγέθη με τα αναγραφόμενα στους δημοτικούς καταλόγους. Με το άρθρο 51 (παρ. 2) του πολυνομοσχεδίου με κατεπείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, μπορούν πια οι πολίτες όλων των δήμων της χώρας να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες έως τις 31 Μαρτίου 2020 και να διορθώσουν τα τ.μ. κατοικιών και επαγγελματικών χώρων τους, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις και χωρίς αναδρομική χρέωση στα δημοτικά τέλη επί πραγματικού εμβαδού (η χρέωση θα ξεκινά από 1/1/2020).

Θυμίζουμε, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, είχε καταθέσει σχετικό αίτημα σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, με τον υφυπουργό να δεσμεύεται ότι θα ενταχθεί στον προγραμματισμό του Υπουργείου, όπερ και εγένετο.

Συγκεκριμένα, με την τελευταία διάταξη: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31/3/2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων αυτών, θα υπολογίζονται και θα οφείλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020».

«Διεκδικήσαμε και πήραμε μια σημαντική ρύθμιση για τους συμπολίτες μας, προκειμένου να τους δώσουμε την ευκαιρία να εναρμονίσουν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών τους στους δημοτικούς καταλόγους χωρίς να χρεωθούν προσαυξήσεις και αναδρομική εισφορά στα δημοτικά τέλη. Δίνουμε, έτσι, ανάσα σε εκατοντάδες κατοίκους του Ηρακλείου, χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, που μπορούν πλέον χωρίς μεγάλο κόστος να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους», σχολιάζει ο δήμαρχος Ν. Μπάμπαλος.

Γιατί όμως είναι αυτή η αλλαγή, που ζήτησε ο δήμαρχος, σημαντική για τους πολίτες; Όπως είχε εξηγήσει ο Νίκος Μπάμπαλος στον υφυπουργό, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών, και στο Ηράκλειο αλλά και σε όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίοι έχουν δηλωμένα στις δημοτικές υπηρεσίες λάθος τα τετραγωνικά μέτρα που πραγματικά αθροίζουν τα ακίνητα που χρησιμοποιούν, με επακόλουθο να χρεώνονται ανάλογα λάθος τα δημοτικά τέλη, τα οποία καλούνται να πληρώσουν στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Όταν όμως έρχεται η ώρα της διασταύρωσης και διαπιστώνεται η ανακολουθία, αυτοί οι πολίτες έρχονταν αντιμέτωποι, σύμφωνα με την έως τώρα νομοθεσία, όχι μόνο με τα δημοτικά τέλη που αναδρομικά τους χρεώνονται για τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αλλά και με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με το νέο νόμο και οι πολίτες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις κατά την τακτοποίηση της υπόθεσής τους, και οι δήμοι θα τονώσουν τα έσοδά τους αφού, πλέον, θα εισπράττουν δημοτικά τέλη επί πραγματικών τετραγωνικών μέτρων, αλλά, πάνω από όλα, θα υπάρχει δικαιοσύνη ανάμεσα στα μέλη της τοπικής κοινωνίας: θα πληρώνει δηλαδή ο καθένας για την έκταση που πραγματικά έχει.

Προσοχή: με τη διάταξη που πέρασε από στο πολυνομοσχέδιο δίνεται διορία για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων χωρίς προσαυξήσεις και αναδρομική χρέωση από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ (θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση) έως τις 31/3/2020. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος, σε περίπτωση που διαπιστώνεται λάθος στα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών θα επανέρθει το καθεστώς της χρέωσης με προσαύξηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet