Η κυκλική οικονομία εργαλείο για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων Ηρακλειωτών
Κοινωνία

Η κυκλική οικονομία εργαλείο για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων Ηρακλειωτών

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συνδυάζει δύο νευραλγικούς τομείς της τοπικής του κοινωνίας, την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων πολιτών και την ανακύκλωση, υλοποιώντας πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας με πρώτους ωφελούμενους τους κατοίκους – δικαιούχους των δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Αυτό θα γίνει μέσα από έναν επιταχυντή κυκλικής οικονομίας του Δήμου, με απλά λόγια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης παλαιών υλικών.

Πρακτικά το εγχείρημα λειτουργεί ως εξής: κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να επισκευάζουν και να αναπαλαιώνουν παλαιά αντικείμενα που προορίζονται για τα απορρίμματα όπως συσκευές, έπιπλα, μικροαντικείμενα κ.α. Ακολούθως, τα αντικείμενα αυτά επαναχρησιμοποιούνται με διπλό όφελος: αφ’ ενός ανακυκλώνονται, αφ’ ετέρου αποφέρουν ακόμα και έσοδα σε αυτούς που τα επεξεργάστηκαν. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδεύονται στη σύγχρονη τέχνη της τρισδιάστατης εκτύπωσης (από ανακυκλώσιμο υλικό) ώστε να μπορούν να δημιουργούν τα δικά τους αντικείμενα.

Όπως σημειώνει η δημοτική αρχή, το σύνολο της δομής είναι αυτό που ονομάζουμε «Επιταχυντής», ο οποίος έχει ήδη μπει μπροστά στο Ηράκλειο Αττικής. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάστηκαν πρόσφατα στους δικαιούχους του (υφιστάμενους και υποψήφιους) από τους φορείς που συνεργάζονται για την υλοποίησή του: τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, το ΚΕΑΝ, το οποίο παρέχει τεχνογνωσία και την εκπαίδευση, και το Πράσινο Ταμείο, που χρηματοδοτεί εξ’ ολοκλήρου το πρόγραμμα.

Παρόντες και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου που θα βοηθήσουν στην επέκταση του προγράμματος σε ευρύτερους τομείς της πόλης, όπως ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Μανωλάκης, για τα σχολεία και τη μαθητική κοινότητα, και ο υπεύθυνος του Σώματος Εθελοντών του Δήμου Πέτρος Ελευθεριάδης.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δέσποινα Αϊβατζίδου – Ποριώτου δηλώνει σχετικά:

«Θέλουμε να ξεφύγουμε από τα στενά όρια που έχουμε συνηθίσει στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής. Φυσικά και συνεχίζουμε να παρέχουμε τακτική υποστήριξη με είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που το χρειάζονται, όμως παράλληλος στόχος είναι να τους δώσουμε μια διαδρομή εναλλακτικής ενασχόλησης, με πιθανότητα να προκύψει οικονομικό όφελος για αυτούς. Το πρόγραμμα του Επιταχυντή της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από την επαναχρησιμοποίηση ή τη δημιουργία νέων υλικών μπορεί να είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει κάποιους συμπολίτες μας, όπως τα αντικείμενα που θα επεξεργαστούν, έτσι και αυτοί να αποκτήσουν μια νέα ευκαιρία, μια νέα ζωή. Οφείλουμε να το δοκιμάσουμε… Ευχαριστώ πολύ τόσο το ΚΕΑΝ, όσο και το Πράσινο Ταμείο που υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet