Κριτική «Κόκκινης Ρωγμής» από την πλατεία Άη Γιάννη έως τη Μ. Μερκούρη στο Ηράκλειο
Κοινωνία

Κριτική «Κόκκινης Ρωγμής» από την πλατεία Άη Γιάννη έως τη Μ. Μερκούρη στο Ηράκλειο

Η Κίνηση «Κόκκινη Ρωγμή – αγώνας ρήξη ανατροπή στο Ηράκλειο» καταγγέλλει την επίθεση και τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στη πλατεία Άη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή, «υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας» όπως τονίζει.

«Ο δεξιός δήμαρχος Ζορμπάς και η κυβέρνηση “του μείνετε σπίτι για να περνάμε ανενόχλητοι νομοσχέδια” στείλανε δύο διμοιρίες ΜΑΤ και γέμισαν με χημικά την πλατεία για να διώξουν τους κατοίκους, στη πλειονότητά τους νεολαία, από την πλατεία της γειτονιάς τους» σημειώνει η Κίνηση και προσθέτει:

«Βαφτίζουν “υγειονομική βόμβα” τη νεολαία και τους κατοίκους στις πλατιές, ενώ την ιδία ώρα ανοίγουν, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, και πάλι τα σχολεία, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι πίσω από την καταστολή δεν βρίσκεται η όποια πρόνοια για τη δημόσια υγεία, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις.

»Στεκόμαστε στο πλευρό του δημοτικού σχήματος “Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή” και της δημοτικής συμβούλου του, Μελίνας Αλεφαντή, που κατήγγειλαν άμεσα την επέμβαση των ΜΑΤ και πρωτοστατούν στον αγώνα των κατοίκων για να φύγουν αυτά από την πλατεία και να ανοίξει ξανά στον κόσμο της περιοχής.

»Όπως και στα Εξάρχεια, έτσι και στην Αγία Παρασκευή (αλλά και αλλού), η “καραμέλα” της κυβέρνησης, των δημάρχων και των (κρατικοδίαιτων) ΜΜΕ περί “άβατου της πλατείας” χρησιμοποιείται για να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την εμπορική αξιοποίηση της (κάθε) πλατείας που σημαίνει λιγότερος ελεύθερος χώρος για τους κατοίκους με περισσότερα τραπεζοκαθίσματα για τα μαγαζιά και δημιουργία δημοτικών (ή ιδιωτικών) πάρκινγκ.

»Με την επίθεση των ΜΑΤ στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει με επικοινωνιακά τρικ τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ και την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων κατά της πανδημίας, στοχοποιώντας τον ίδιο τον κόσμο και την αντικαπιταλιστική, ανατρεπτική αριστερά και τα δημοτικά σχήματα που συμμετέχει και στηρίζει. Την ίδια στιγμή της επίθεσης, ο Χατζηδάκης περνούσε στη Βουλή το αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο που παραδίδει τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον στα αρπαχτικά χέρια της αγοράς. Έτσι αντιλαμβάνονται, εν μέσω πανδημίας, την “αξιοποίηση” των ελεύθερων χώρων και της φύσης.

»Όμως, η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι λογαριάζουν χωρίς τους κατοίκους. Οι δημόσιοι χώροι δεν τους ανήκουν. Ανήκουν στους κατοίκους, ανήκουν σε όλες και όλους μας και τους θέλουμε ελεύθερους χωρίς τραπεζοκαθίσματα και αστυνομία για να μπορούμε να συναναστρεφόμαστε, να συζητάμε, να διασκεδάζουμε.

»Αυτό το “μήνυμα” πρέπει να πάρει και η “δικιά μας” δημοτική αρχή. Ο Μπάμπαλος, μέσα από τα σχέδια “υπογειοποίησης της Μελίνας Μερκούρη”, επιδιώκει (εκτός των άλλων) και την καταστροφή της πλατείας ΗΣΑΠ όπου βρίσκεται και το θεατράκι. Το μοναδικό ανοικτό χώρο στο κέντρο της πόλης μας που φιλοξενεί πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και είναι τόπος συνάντησης της νεολαίας και των κατοίκων.

»Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο του Ηρακλείου, τη νεολαία και όλους τους κατοίκους, μαζί με την Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στην υπογειοποίηση της Μ.Μ., να δράσουμε οργανωμένα και να ανατρέψουμε τα σχέδια τους».

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Ηλίας Γαρμπης

    Συμφωνούμε και θα αγωνιστούμε να μην περάσει το σχέδιο του Μπαμπάλου η καταστροφή της πλατείας είναι εγλημα το θεατράκι απαραίτητο.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet