Κόκκινη Ρωγμή: Να καταργηθούν τα δημοτικά χαράτσια για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους
Κοινωνία

Κόκκινη Ρωγμή: Να καταργηθούν τα δημοτικά χαράτσια για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους

Την κατάργηση των διαφόρων δημοτικών φόρων για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους ζητεί η Κόκκινη Ρωγμή Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή στο Ηράκλειο, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη δημοτική αρχή ότι ειδικά στην περίπτωση του ΦΗΧ η σημερινή διοίκηση «το έχει τερματίσει»…

Ακολουθεί η ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος:

Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ στο μνημομιακό και μεταμνημονιακό πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» εκτινάσσει τη δημοτική φορομπηξία και τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι.

Ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ), που πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, είναι ένας μη υποχρεωτικός φόρος, που καταλήγει ολόκληρος στα ταμεία του Δήμου. Είναι από τη φύση του ένας ταξικός φόρος (όπως και ο ΕΝΦΙΑ), γιατί υπολογίζεται από τα τ.μ. της κατοικίας και όχι από την οικονομική δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού που ζει σε αυτή την κατοικία, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο κομμάτι ανέργων, εργαζομένων και συνταξιούχων αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και έχουν αναγκαστεί να έρθουν σε διακανονισμό για να μην τους κόψουν το ρεύμα.

Με την ανεργία στα ύψη και τα μεροκάματα στα σημερινά επίπεδα είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο περνάει ο χρόνος. Και δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Είναι οι λογαριασμοί και των υπολοίπων ΔΕΚΟ (στα λόγια ΔΕΚΟ, γιατί στη πράξη έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιηθούν, με μοναδικό κίνητρο το κέρδος των επενδυτών και όχι βέβαια το Κοινωνικό Όφελος), ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση φόρου μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και μία σειρά άλλες «υποχρεώσεις-χαράτσια».

Στο Ηράκλειο, η δημοτική αρχή του κ. Μπάμπαλου το έχει τερματίσει. Ζούμε το παράδοξο ο ΦΗΧ στο Ηράκλειο να είναι 1,11 €/τ.μ., ενώ, π.χ. στο Ψυχικό είναι 0,55 €/τ.μ., ενώ στην Εκάλη 0,60 €/τ.μ.. Αντίθετα, στην Αγ. Βαρβάρα είναι 0 €/τ.μ., ενώ στην Πτερούπολη είναι 0,10 €/τ.μ. Ένα νοικοκυριό στο Ηράκλειο πληρώνει 11 φορές παραπάνω ΦΗΧ από ότι στη Πετρούπολη!

Αυτός ο φόρος βάζει στο Ταμείο του Δήμου 2.790.864 ευρώ ζεστό χρήμα κάθε χρόνο, ποσό που όλοι οι πρώην και επόμενοι διαχειριστές του Δήμου θέλουν να υπάρχει στο Ταμείο εξαιτίας της πετσοκομένης κρατικής χρηματοδότησης. Δεν ξεχνάμε ότι την καθιέρωση και συνέχιση της επιβολής του ΦΗΧ, και πάντα σε νούμερα πρωταθλητισμού σε σχέση με άλλους Δήμους, τη χρωστάμε στις προηγούμενες Διοικήσεις των κ.κ. Μαστοράκου, Γεωργόπουλου και Βλασόπουλου. Ο κ. Μπάμπαλος βρήκε αυτόν τον φόρο και τον ανέβασε σε εξωπραγματικά επίπεδα. Οι υποσχέσεις του ότι θα τον μειώσει ήταν ένα ακόμα προεκλογικό ψέμα προς άγρα ψήφων.

Η Κόκκινη Ρωγμή Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή στο Ηράκλειο υποστηρίζει την κατάργηση του ΦΗΧ για όλα τα σπίτια που ζουν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι. Όπως και την κατάργηση κάθε δημοτικού χαρατσιού και κάθε πληρωμή σε δημοτικές υπηρεσίες.

Εμείς λέμε καθαρά: Αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορεί να καλύπτει ποιοτικά και δωρεάν όλες τις ανάγκες όλων των κατοίκων και η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού δεν θα στηρίζεται στη φορολεηλασία των εργαζομένων και των φτωχών, που κλιμακώθηκε στα χρόνια των μνημονίων, αλλά στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και των μεγάλων εισοδημάτων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους εφοπλιστές.

Και γι’ αυτά θα παλέψουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet