Κ. Κουτρούλης: Αδικαιολόγητη η εμμονή της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου για απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ μέσω δανεισμού
Κοινωνία

Κ. Κουτρούλης: Αδικαιολόγητη η εμμονή της διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου για απόκτηση του κτήματος ΦΙΞ μέσω δανεισμού

Ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Ηράκλειο, Κυριάκος Κουτρούλης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον τρόπο απόκτησης του κτήματος ΦΙΞ, επισημαίνει ότι «η εμμονή της διοίκησης του Δήμου για λήψη δανείου και υπερχρέωση του Δήμου είναι παντελώς αδικαιολόγητη και δεν στηρίζεται σε κανένα λογικό έρεισμα».

Ειδικότερα ο κ. Κουτρούλης αναφέρει:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησης της απόδοσης του κτήματος ΦΙΞ στους πολίτες του Ηρακλείου, αλλά και σε αυτούς των ομόρων Δήμων υπάρχει πολιτική βούληση των δύο μεγάλων κομμάτων να αποκτηθεί αυτό από το υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και να αποδοθεί η χρήση του στον Δήμο μας.

»Θυμίζουμε ότι το θέμα ήρθε στο προσκήνιο κατόπιν επερώτησης που κατατέθηκε στη βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνο Σκουρλέτη και 26 ακόμα βουλευτές και εν συνεχεία και κατόπιν ενεργειών της αντιπολίτευσης του Δήμου δόθηκε λύση από τον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του τελευταίου.

»Είναι λοιπόν χρυσή ευκαιρία να αποδοθεί το κτήμα ΦΙΞ στους πολίτες με κρατικές δαπάνες και με την εποπτεία του αρμόδιου κατά νόμο υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση αυτού, αφού σε κάθε περίπτωση αυτό έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την αξιοποίηση του, εφόσον το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

»Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του Δήμου, μαζί με τους συγκυριακούς υποστηρικτές της, στηρίζει τη λήψη δανείου από τον Δήμο, ύψους περίπου 7.000.000 εκατ. ευρώ με εκχώρηση στην τράπεζα χρημάτων του Δήμου από τους φόρους των πολιτών και με υπερχρέωση του Δήμου για τουλάχιστον 15 χρόνια».

Εν συνεχεία ο κ. Κουτρούλης τονίζει: «Η εμμονή αυτή στηρίζεται στα επιχειρήματα ότι δήθεν την κυριότητα πρέπει να την έχει ο Δήμος και ότι η αντιπολίτευση εμποδίζει τη λήψη δανείου για να μην το αποκτήσει η νυν διοίκηση του Δήμου.

Τα επιχειρήματα αυτά είναι παντελώς έωλα για τους εξής απλούς λόγους:

  • Πάγιο αίτημα όλων των Δημοτικών Συμβουλίων και των πολιτών του Ηρακλείου ήταν η απόδοση του κτήματος ΦΙΞ στους πολίτες από το κράτος, το οποίο ώφειλε και οφείλει να αποκτήσει αυτό και να το παραδώσει στην κοινή χρήση. Ποτέ δεν είχε τεθεί σε καμμία συζήτηση ότι το κτήμα αυτό πρέπει να είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου. Αυτό που ενδιέφερε διαχρονικά το Ηράκλειο ήταν να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και χρήση του κτήματος από τους πολίτες, όπως ακριβώς οι πολίτες έχουν ελεύθερη πρόσβαση και χρήση στο πεδίο του Άρεως που ανήκει ιδιοκτησιακά στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο.
  • Η απόκτηση του κτήματος από το υπουργείο Πολιτισμού και η εν συνεχεία παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο είναι ήδη δρομολογημένα, εφόσον το υπουργείο Ανάπτυξης, σε έγγραφο του  αρμόδιου υπουργού προς τον Δήμο, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού για την απόκτηση του κτήματος, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του τελευταίου. Επομένως το όνειρο της απόδοσης του κτήματος ΦΙΞ στους πολίτες παίρνει σάρκα και οστά επί των ημερών της σημερινής διοίκησης και σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζεται η απόκτηση αυτού επί της θητείας της».

«Η διοίκηση του Δήμου αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να υπερχρεώσει τον Δήμο και τους πολίτες του τουλάχιστον για 15 χρόνια»

Ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Ηράκλειο υπογραμμίζει επίσης ότι «η εμμονή λοιπόν της διοίκησης του Δήμου για λήψη δανείου και υπερχρέωση του Δήμου είναι παντελώς αδικαιολόγητη και δεν στηρίζεται σε κανένα λογικό έρεισμα. Αντίθετα αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να υπερχρεώσει τον Δήμο και τους πολίτες του τουλάχιστον για 15 χρόνια με ένα δάνειο μαμούθ,  ευθύνη που αναλαμβάνουν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο καθένας χωριστά, που θα ψηφίσει την καταστροφική για τον Δήμο αυτή επιλογή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet