Ν. Μπαρμπούνης: Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής υιοθετεί την πρότασή μας  για την αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων
Κοινωνία

Ν. Μπαρμπούνης: Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής υιοθετεί την πρότασή μας για την αποκατάσταση των σχολικών κτηρίων

Μετά από πέντε μήνες ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής αποφασίζει να ακολουθήσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος με απευθείας ανάθεση για την «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 19ης ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ», όπως αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπαρμπούνης.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, ο κ. Μπαρμπούνης σημειώνει τα εξής:

Επειδή «scripta manent» (τα γραπτά μένουν) υπενθυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία σήμερα ο δήμαρχος Ηρακλείου αποφασίζει να ακολουθήσει, την είχαμε προτείνει δημόσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει:

  • Ακολουθήστε τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
  • Συγκαλέστε την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
  • Προχωρήστε σε απευθείας ανάθεση υλοποίησης της μελέτης Επισκευής και Αποκατάστασης των Σχολικών Μονάδων.
  • Αναλάβετε τη δαπάνη ως Δήμος και μόλις λάβετε τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας καλύψτε το ποσό.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και επικροτούμε τη σημερινή εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι χάθηκαν ήδη πέντε μήνες, ευελπιστώντας να προχωρήσουν οι εργασίες Αποκατάστασης των Σχολικών Μονάδων και συγκεκριμένα του 1ου Γυμνασίου, του 4ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου και να επιστρέψουν επιτέλους οι μαθητές σε ασφαλείς και κατάλληλες σχολικές αίθουσες.  

Κατά τη γνώμη μας η ασφάλεια των παιδιών και η διασφάλιση της απρόσκοπτης διδακτικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής και μικροπολιτικής διαμάχης. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη σημερινή εξέλιξη και δεσμευόμαστε να πράξουμε τα βέλτιστα προς την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων.

Θα σταθούμε σε δυο μόνο σημεία της εισήγησης.

Αρχικά, ο Δήμος παραδέχεται ότι «το εν λόγω έργο για την επισκευή των σχολείων κρίνεται κατεπείγον, ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν το συντομότερο σε κατάλληλα και ασφαλή κτήρια, δεδομένου  ότι  οι προσωρινοί χώροι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές διδακτηρίων και διαθέτουν υποτυπώδεις και ελλιπείς συνθήκες αυλισμού».

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι χώροι, οι οποίοι στεγάζουν σήμερα τις σχολικές μονάδες δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Άλλωστε την αγωνία αυτή έχουν εκφράσει οι Γονείς και οι Μαθητές πολλάκις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα σταθούμε είναι η «προβληματική» για μια ακόμα φορά εισήγηση την οποία φέρνει προς ψήφιση ο δήμαρχος. Εξηγούμε αν και το έχουμε πει ήδη πολλές φορές στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

«Έχει εγκριθεί η δέσμευση και η διάθεση πίστωσης ύψους 1.000,00 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού Εξόδων του ΚΑ 30-7311.002, οικονομικού έτους 2021 για την «Αποκατάσταση σχολικών μονάδων από τον σεισμό 19ης Ιουλίου 2019 στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Η κατανομή για τα επόμενα έτη διαμορφώνεται ως εξής: στο έτος 2022 ποσό 1.746.160,00 ευρώ», όπως αναφέρει η εισήγηση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι δεν ακολουθείται η ορθή διαδικασία. Σημαίνει ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα για τη συγκεκριμένη δαπάνη στο έτος 2021, το έργο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.

Για μια ακόμα φορά θα εξηγήσουμε στον δήμαρχο, ότι πρέπει να προηγηθεί η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, να εγγραφεί το ποσό χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και επίσης το ίδιο ποσό να συμπληρωθεί στο συγκεκριμένο κωδικό Εξόδων για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς κωλύματα.

Επιτέλους κύριε δήμαρχε, διοικήστε σύννομα και προς όφελος των πολιτών! Προτάξτε το ΕΜΕΙΣ έναντι του ΕΓΩ σας!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet