Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Κοινωνία

Στην ψηφιακή εποχή μπαίνει ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Αυτόματα και ηλεκτρονικά θα ενημερώνονται για τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, την επανάληψή τους, αλλά και για τις δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος, οι δημότες Ηρακλείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια που «τρέχει» ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου επιλέχθηκε ανάμεσα στα ΚΕΠ Υγείας της χώρας για να συμμετέχει ως πρότυπο στην πιλοτική εφαρμογή της παραπάνω πρωτοβουλίας, δίνοντας έτσι περισσότερα εργαλεία στον δημότη για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του.

Μέσα από το λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα «screening» του πληθυσμού ώστε αυτοματοποιημένα να ενημερώνονται οι πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, όπως, επίσης, να υπενθυμίζεται η επανεξέταση τους.

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η άνοια.

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είναι ένας από τους Δήμους-μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ με Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας, που λειτουργεί ως πρόγραμμα της δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και του ΚΕΠ Υγείας.

Σκοπός του είναι η ενημέρωση του κοινού́ και ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη της άνοιας και κυρίως η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κάτοικων (μεσώ μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως οι ασκήσεις μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κ.λπ.) και παράλληλα η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους.

Πιλοτικά και αποκλειστικά στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, θα καταχωρούνται στο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας οι δημότες που επιθυμούν και συμμετέχουν στις Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, προκειμένου να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της προσωπικής τους αξιολόγησης και για το πότε πρέπει να επαναλάβουν τις εξετάσεις τους.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet