Τα «κλειδιά» στην πρόληψη & αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών «αποκαλύφθηκαν» και στο Ηράκλειο
Κοινωνία

Τα «κλειδιά» στην πρόληψη & αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών «αποκαλύφθηκαν» και στο Ηράκλειο

Το θέμα, ταμπού, της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης άνοιξε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής φιλοξενώντας την καμπάνια ενημέρωσης και πρόληψης «Ένα στα Πέντε» για την καταπολέμηση του φαινομένου. Σε ένα γεμάτο από μικρούς και μεγάλους Πολιτιστικό Πολύκεντρο, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, μίλησε για τους κώδικες από τους οποίους μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, δίνοντας, παράλληλα, συμβουλές επικοινωνίας προκειμένου αφενός τα παιδιά να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τους επίδοξους δράστες, αφετέρου να γνωρίζουν ότι μπορούν να μιλήσουν στους δικούς τους για το πρόβλημα.

Όπως σημειώνει ο Δήμος: «Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ταμπού ακριβώς γιατί η επικοινωνία είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που δέχονται σεξουαλική κακοποίηση διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται». Σύμφωνα με όσα ανέλυσε η κ. Έλενα Ράπτη δύο είναι τα κλειδιά της πρόληψης και της αντιμετώπισης:

Αρχικά το παιδί να μάθει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος άγγιγμα, κάτι που μπορεί να γίνει με απλά διδακτικά παιχνίδια και ενημερωτικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως «το Μυστικό της Νίκης». Βασικός ο κανόνας του εσώρουχου: κανείς μεγαλύτερος, πλην της μαμάς και του μπαμπά, δεν πρέπει να τα αγγίζει στην περιοχή του εσώρουχου.

Εάν το παιδί δεχθεί κακοποίηση τότε πρέπει να του μάθουμε ότι μπορεί να μιλήσει. «Είναι σίγουρο ότι ο δράστης θα ζητήσει από το παιδί να κρατήσει μυστικό αυτό που έγινε. Πρέπει να του μάθουμε ότι δεν πρέπει να κρατάει μυστικά εάν το κάνουν να αισθάνεται άσχημα, ντροπή ή αμηχανία», συμβούλευσε η βουλευτής.

Η εκστρατεία λέγεται «Ένα στα Πέντε» γιατί τόσο ακριβώς είναι το ποσοστό των παιδιών που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη, με τα νούμερα να είναι εξίσου υψηλά και στην Ελλάδα, όπως εξήγησε η ψυχολόγος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Κωστατάκου.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι επιβάλλεται να μιλήσουμε, να κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια και να ζητήσουμε βοήθεια. Μεγάλος παράγοντας για να γίνει αυτό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Εάν μιλήσει, είτε το παιδί, είτε η οικογένεια, είτε κάποιος που πέφτει στην αντίληψή του περιστατικό παιδικής κακοποίησης, η βοήθεια θα έρθει άμεσα. Αρκεί να τη ζητήσει» τόνισε στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου.

«Ας πούμε “Τέλος”! Δεν θα παραμείνουμε άλλο σιωπηροί. Να ξεπεράσουμε τα ταμπού και τον φόβο του “τι θα πει ο κόσμος”. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, με τις καμπάνιες ενημέρωσης, κάνει διαρκή προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει, να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες. Πρεσβεύουμε την αρχή: κανείς μόνος, κανείς χωρίς βοήθεια» σχολίασε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet