Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας αναλύθηκαν σε εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου
Κοινωνία

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας αναλύθηκαν σε εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να προλάβουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν – σε περίπτωση που εμφανιστεί – το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εξήγησαν οι ειδικοί που μίλησαν στην ενημερωτική δράση που διοργάνωσε για τους πολίτες ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Άπαντες συμφώνησαν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι πλέον ένα πρόβλημα, όχι μόνο ορατό, αλλά και παγιωμένο στην ελληνική πραγματικότητα, το οποίο, μόνο με τη σωστή πληροφόρηση και χωρίς να το κοιτάμε ως ταμπού μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: το διάστημα 2015 – 2017, σύμφωνα με τους αριθμούς που παρουσιάστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο τέλος της περυσινής χρονιάς, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, καθώς περίπου ένα στα πέντε παιδιά (ποσοστό 18% έως 21% ανάλογα με τη χώρα) είναι παχύσαρκο.

Κύρια αίτια, η κακή και πρόχειρη διατροφή και η έλλειψη άσκησης ακόμα και στις μικρές ηλικίες που, όσο έντονα είναι στη σύγχρονη κοινωνία, άλλο τόσο εύκολο είναι να αναστραφούν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μίλησαν στην εκδήλωση του Δήμου, αρκεί μόνο μια ισορροπημένη διατροφή και μόλις 60 λεπτά κίνησης την ημέρα στα παιδιά για να παραμείνουν σε υγιή πλαίσια βάρους.

«Η παιδική παχυσαρκία, τολμώ να πω, ότι είναι ένα από τα θέματα ταμπού. Τη βλέπουμε γύρω μας, ίσως και στην οικογένεια μας, αλλά δεν τολμούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα για αυτήν. Στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής κοιτάμε τέτοια φαινόμενα στα μάτια και διοργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών. Τα παιδιά είναι σε προτεραιότητα για τη δημοτική μας αρχή. Γι΄ αυτό και καθημερινά εργαζόμαστε για να κάνουμε την πόλη καλύτερη για τα παιδιά μας με περισσότερες παιδικές χαρές, περισσότερο πράσινο, περισσότερους ελεύθερους χώρους ώστε να έχουν διέξοδο στην πόλη, να είναι το Ηράκλειο η μεγάλη τους αυλή για παιχνίδι», το μήνυμα του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου.

«Χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια και να χτυπήσει το καμπανάκι της στατιστικής για να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα και να αποφασίσουμε, επιτέλους, να παραδεχθούμε ότι η παιδική παχυσαρκία και υπάρχει και απειλή την υγεία των παιδιών τόσο στην παιδική ηλικία, όσο και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Οικονομίδης.

Ένα ακόμα μέτρο που ο Δήμος εφαρμόζει για να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής στα παιδιά είναι η προσπάθεια συνεννόησης με τα κυλικεία των σχολείων της πόλης ώστε να προστεθούν περισσότερα φρέσκα τρόφιμα (όπως φρούτα) στον κατάλογό τους, όπως είπαν εκ μέρους των δημοτικών Σχολικών Επιτροπών, η πρόεδρος της Α/βάθμιας, Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου, και ο αντιπρόεδρος της Β/βάμθιας, Σάκης Γαλανάκος.

Μαζί με τον Δήμο, την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Γονέων Ηρακλείου Αττικής, η Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας και το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π.&Α. Κυριακού».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet