Ψήφισμα προς το Δ.Σ. από την Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο σχετικά τη σχολική κοινότητα και την Covid-19
Κοινωνία

Ψήφισμα προς το Δ.Σ. από την Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο σχετικά τη σχολική κοινότητα και την Covid-19

Με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 εν μέσω πανδημίας η δημοτική Κίνηση Κόκκινη Ρωγμή στο Ηράκλειο σημειώνει ότι «η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πρωτόγνωρα δεδομένα. Το αναγκαίο άνοιγμα της εκπαίδευσης δεν συνοδεύεται από τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την Covid-19 και δημιουργεί εύλογη ανησυχία σε γονείς, καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες. Ήδη υπάρχουν κρούσματα σε πολλά σχολεία σε γειτονικούς δήμους και όλη την Ελλάδα. Η απουσία μαζικών τεστ ιχνηλάτησης του ιού δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχουν και στα σχολεία του Δήμου μας τέτοια κρούσματα»

Ειδικότερα, η δημοτική Κίνηση αναφέρει πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Ενώ είχαν τρεις μήνες περιθώριο, δεν πήραν κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών και την δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, με την αξιοποίηση κατάλληλων χώρων, ούτε προσέλαβαν περισσότερους εκπαιδευτικούς, ώστε ο αριθμός παιδιών ανά τάξη να μην ξεπερνάει τους 15 όπως, ήδη συμβαίνει, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, είναι η μοναδική κυβέρνηση στο κόσμο που, εν μέσω πανδημίας, νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Ούτε, επίσης, εξασφάλισε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία».

Η δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, καθώς και η ασφαλής πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα των μαθητών κι υποχρέωση του κράτους, σύμφωνα με την Κόκκινη Ρωγμή και για αυτό απευθύνει το ακόλουθο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου:

  1. Λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις.
  2. Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  3. Μόνιμους διορισμούς επιπλέον εκπαιδευτικών, άμεσα, για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  4. Εύρεση-διαμόρφωση-χρήση των απαραίτητων δημόσιων χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
  5. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας, θερμομετρήσεις) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές..
  6. Πρόσληψη σχολιάτρων, σχολικών νοσηλευτών καθώς και ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
  7. Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ’ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
  8. Κατάργηση του νόμου για την παιδεία (4692/20) ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, προβλέπει αύξηση ορίου μαθητών στους ανά τμήμα.
  9. Κατάργηση της τροπολογίας και της ΠΝΠ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση» με ανοιχτά σχολεία.
  10. Έγκριση όλων των τμημάτων ολιγομελών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όλων των τμημάτων β’ ξένης γλώσσας.
  11. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία με έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  12. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με άνεργους γονείς μαθητών-τριών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet