Εν αναμονή της «εφ’ όλης της ύλης» συζήτησης για το Κτήμα ΦΙΞ στο Ηράκλειο
Ποιότητα Ζωής

Εν αναμονή της «εφ’ όλης της ύλης» συζήτησης για το Κτήμα ΦΙΞ στο Ηράκλειο

Τη στάση που θα τηρήσει ο Δήμος Ηρακλείου στο μείζον θέμα του Κτήματος ΦΙΞ, στην προσπάθεια να διατηρηθεί ελεύθερος ο συγκεκριμένος χώρος, συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Μαρτίου 2017.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε ενόψει μιας ακόμη δικαστικής μάχης που θα δινόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στο οποίο έχουν προσφύγει οι κληρονόμοι του ακινήτου προκειμένου να πετύχουν την άρση του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, γεγονός που θα επιτρέψει την εμπορική του αξιοποίηση.

Και γράφουμε «θα δινόταν» γιατί η είδηση που έδωσε στο Σώμα ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, ήταν ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- η εισηγήτρια θα ζητήσει αναβολή της συζήτησης, καθώς δεν έχει μελετήσει επαρκώς τον σχετικό φάκελο.

Παρ’ όλα αυτά, κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το ΦΙΞ, η οποία και έγινε ομοφώνως αποδεκτή, με τη δέσμευση της διοίκησης -μετά από τα επίμονα αιτήματα της μειοψηφίας- ότι θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα (μέχρι τον προσεχή Ιούνιο) ειδική, μονοθεματική συζήτηση στο Σώμα για τη γενικότερη διαχείριση του θέματος.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε να μην γίνει συζήτηση επί της ουσίας του θέματος, αν και διατυπώθηκαν κάποιες απόψεις από πλευράς των συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στο αίτημα να καθοριστεί άμεσα η συζήτηση στο Σώμα για το επίμαχο ζήτημα.

Καθολικό αίτημα για άμεση συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επίσης, υπήρξε αίτημα (σ.σ.: με αφορμή την ανάγνωση του πρόσφατου ψηφίσματος στήριξης του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης για τη διεκδίκηση του κτήματος) να υπάρξει «διεθνοποίηση» του θέματος, ώστε να συμμετάσχουν κι άλλοι Δήμοι (σ.σ.: το έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Ηράκλειο, Κυριάκος Κουτρούλης), αλλά και να υπάρξει κοινή δράση από τις παρατάξεις, με ταυτόχρονη «πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης του λαού του Ηρακλείου» (σ.σ.: τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο, Δημήτρη Ταβουλάρη).

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Παράταξης Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, Ειρήνη Κατσινοπούλου, ζήτησε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στο θέμα, ενώ σημείωσε ότι ο Δήμος πρέπει να επιμείνει στον χαρακτηρισμό του κτήματος ως «μνημείου πολιτισμού».

Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Μαστοράκος, επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Ανεξάρτητη Συνεργασία Ηρακλείου, εστίασε στη λανθασμένη απόφαση επί υπουργίας Φ. Πετραλιά ν’ αποσύρει το ποσό που είχε δεσμευτεί για την απαλλοτρίωση του κτήματος, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γεώργιος Ζαχάρως, ζήτησε να υπάρξουν εισηγήσεις από πλευράς των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να ισχυροποιηθεί το αίτημα για διεκδίκηση του χώρου.

Τέλος, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Σπηλιώπουλος πίεσε προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης της διαπαραταξιακής επιτροπής, ενώ άφησε την «αιχμή» ότι ήδη «χάθηκαν άλλα 2,5 χρόνια» στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος που ταλαιπωρεί την περιοχή για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα, για να κερδίσουμε τα περισσότερα»
Νίκος Μπάμπαλος

Στην παρέμβασή του, ο δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι ο Δήμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα ώστε ν’ απορριφθούν οι ενστάσεις των κληρονόμων, αλλά πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά στην απόκτηση του ακινήτου, ο Δήμος «είναι μόνος», καθώς η Περιφέρεια Αττικής έχει… αποτραβηχτεί από το θέμα. Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς που θα γίνουν, ακόμη και στους όρους που χρησιμοποιούνται (σ.σ.: είχε προηγηθεί αναφορά συμβούλου σε «φερόμενους ιδιοκτήτες»), καθώς -όπως είπε- «εάν ο Δήμος αγοράσει το ακίνητο, από ποιους θα το αγοράσει, από τους “φερόμενους ιδιοκτήτες”;»).

Ο κ. Ν. Μπάμπαλος συμφώνησε στη συζήτηση του θέματος σε ειδική συνεδρίαση, αλλά ζήτησε πριν από αυτήν να έχει προηγηθεί «εξαντλητικός διάλογος» μεταξύ των παρατάξεων ώστε να «χαραχθεί» κοινό πλαίσιο δράσης. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα, για να κερδίσουμε τα περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του.

Ανακοίνωση του Δήμου μετά τη συνεδρίαση

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο Δήμος Ηρακλείου προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής, για ακόμα μια φορά, εκφράζει την ομόφωνη υποστήριξή του στις ενέργειες που γίνονται σε δικαστικό επίπεδο για τη διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του Κτήματος Φιξ ως ενιαίου ιστορικού και διατηρητέου χώρου και επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στον τελικό σκοπό της αξιοποίησης της έκτασης ως περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πνεύμονα, με ελεύθερη πρόσβαση, τόσο των κατοίκων του Δήμου, όσο και του Λεκανοπεδίου γενικότερα.

Αυτή η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ενόψει της αυριανής, νέας δικαστικής μάχης, σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει εάν ο ευρύτερος χώρος θα παραμείνει διατηρητέος, θέση που υποστήριζε και υποστηρίζει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής (μολονότι οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίκη θα πάρει αναβολή).

«Το Κτήμα Φιξ αποτελεί για την περιοχή μας πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου, ενώ και η έπαυλη που βρίσκεται σε αυτήν έχει αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία», τονίζει η απόφαση του Δ.Σ. και συμπληρώνει: «Θεωρούμε, κατ΄ αποτέλεσμα, απαράδεκτη οποιαδήποτε ενέργεια κατατείνει στην αμφισβήτηση και τελικά απομείωση της αξίας και σημασίας που έχει η έκταση αυτή για τον Δήμο μας και τους κατοίκους του, αλλά και για τους κατοίκους των όμορων Δήμων και αποτελεί χρέος και σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση της δημοτικής Αρχής και όλων των δημοτικών παρατάξεων να προασπίσουμε με κάθε τρόπο και νομικό μέσο, όπως έχουμε κάνει άλλωστε ως τώρα, την προστασία του κτήματος από κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και οικονομικής εκμετάλλευσης μέρους ή του συνόλου του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet