Ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του «καφέ κάδου» στο Ηράκλειο Αττικής
Ποιότητα Ζωής

Ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του «καφέ κάδου» στο Ηράκλειο Αττικής

Ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του «καφέ κάδου» στο Ηράκλειο Αττικής. Οι πρώτοι κάδοι τοποθετήθηκαν σε στρατηγικά σημεία του Δήμου για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοααποβλήτων της πόλης.

Μέσα σε αυτούς τους κάδους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ. Σκοπός του προγράμματος είναι, όπως σημειώνει η διοίκηση του Δήμου, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.

«Αρχικά πιλοτικά, το επόμενο διάστημα σε όλες τις γειτονιές, για την εκκίνηση του προγράμματος επελέγη η διαδρομή της Λεωφόρου Ηρακλείου, η οποία συνδυάζει τον οικιστικό και εμπορικό χαρακτήρα της πόλης. Ζητάμε τη συνδρομή των κατοίκων και των επιχειρηματιών για να αποδείξουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει στο Ηράκλειο, ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για τη δική μας, αλλά και τις νέες γενιές», τονίζει ο ειδικός εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στον τομέα Υλοποίησης και Προώθησης, Νίκος Μπαρμπούνης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα
Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Οδηγίες για ανακύκλωση οργανικών υλικών
Πώς χρησιμοποιούμε τον καφέ κάδο;

Με απλά βήματα: διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες).

Τι μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;

Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη), φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, στάχτη.

Τι ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;

Κόκαλα, μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, υφάσματα. Οι ηλεκτρικές συσκευές πετιούνται στους ειδικούς κάδους ή, όταν πρόκειται για ογκώδεις, τηλεφωνούμε στο 8018019090 προκειμένου να απομακρυνθούν δωρεάν από το σπίτι μας, στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος Ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο.

Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο;

Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κόμποστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση του καφέ κάδου;

Κυριότερα γιατί με τη διεύρυνση της Ανακύκλωσης βοηθάμε το περιβάλλον.

Επιπλέον, γιατί τα υπολείμματα τροφών που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν κόστος για τον Δήμο, το οποίο αποτυπώνεται στη χρέωση των δημοτικών τελών. «Επέκταση της ανακύκλωσης και μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή σημαίνει μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών, πέρα από αυτή του 10% που έκανε η δημοτική Αρχή για όλα τα νοικοκυριά της πόλης το 2018», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet