Ανάδειξη φανών Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ηράκλειο Αττικής
Πολιτισμός

Ανάδειξη φανών Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Ηράκλειο Αττικής

Την πρωτοβουλία να προστατευτούν, να συντηρηθούν αλλά και να αναδειχτούν οι, λεγόμενοι, φανοί του Αδριάνειου Υδραγωγείου (σ.σ.: φανοί είναι τα σημεία της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως είσοδος και έξοδος στο δίκτυο του αγωγού. Είναι μικροί τρούλοι που εξέχουν από το έδαφος και χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και πριν), οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε πλέον των δέκα σημείων της πόλης, αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης, ο Δήμος ξεκινά, συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων, να καταγράψει τους φανούς ώστε, μαζί με τους παραπάνω φορείς, να καταρτίσουν πλάνο για τη διατήρηση και την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, έχει ξεκινήσει ήδη τη σχετική αλληλογραφία με τους αρμόδιους τομείς, ενώ είχε πρόσφατα συνάντηση με τον αρχαιολόγο Γιώργο Αλεξόπουλο, υπεύθυνο  στην Υπηρεσία Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να οριστούν τα επόμενα βήματα, ξεκινώντας από την αποτύπωση στον χάρτη της πόλης των σημείων στα οποία υπάρχουν οι φανοί.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Δήμος δεν μπορεί αυτόβουλα να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και προστασίας των ιστορικών αυτών σημείων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αρχαίες κατασκευές, ο χειρισμός των οποίων χρειάζεται εξειδίκευση και τεχνογνωσία που έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας, θα μπορέσουν να αναδείξουμε τους φανούς της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μια ιστορική κληρονομία που έμενε ξεχασμένη στα χρόνια…», σχολιάζει ο Νίκος Μπάμπαλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet