Ηράκλειο: Καταδικάστηκε ο 30χρονος χρυσαυγίτης για τα επεισόδια – «Ήμουν σε άμυνα, δεν είμαι πια φασίστας» ισχυρίστηκε
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Κοινωνία

Ηράκλειο: Καταδικάστηκε ο 30χρονος χρυσαυγίτης για τα επεισόδια – «Ήμουν σε άμυνα, δεν είμαι πια φασίστας» ισχυρίστηκε

Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον 30χρονο ο οποίος συνελήφθη στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής στο Ηράκλειο Αττικής.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος δύο ατόμων, διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς ελαφρυντικά, όμως τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Νωρίτερα η εισαγγελέας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

«Δεν ήταν πρόθεσή μου να γίνει οτιδήποτε και ζήτω συγγνώμη», είπε στο δικαστήριο ο 30χρονος μετά την έκδοση της απόφασης, ενώ ένα από τα θύματα του απάντησε: «Με τσάκισες στο ξύλο, όμως».

Ο 30χρονος παραδέχθηκε ότι είχε υπάρξει μέλος της Χρυσής Αυγής κατά το παρελθόν, ότι έχει αποχωρήσει οριστικά, αλλά ισχυρίστηκε πως είναι στοχοποιημένος: «Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη Χρυσή Αυγή. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά».

Υποστήριξε ότι βρέθηκε στο Νέο Ηράκλειο το απόγευμα της Κυριακής για μια δική του δουλειά και πως τυχαία περνούσε από την πλατεία, όπου υπήρχε η αντιφασιστική εκδήλωση. Είδε ότι υπήρχε συμπλοκή και άκουσε να φωνάζουν «να τος ο φασίστας, τσακίστε τον».

Στην απολογία του είπε: «Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα».

Πρόεδρος: «Έχετε χτυπήσει;»
Κατηγορούμενος: «Όχι».
Π.: «Πώς γίνεται οι επιτιθέμενοι να βρέθηκαν χτυπημένοι κι εσείς να μην έχετε πάθει τίποτα;»
Κ.: «Δεν ξέρω πώς έγινε. Ίσως δόθηκε η αφορμή να μου επιτεθούν επειδή με αναγνώρισαν. Αμύνθηκα. Ήταν καθαρά άμυνα».
Π.: «Κάποια στιγμή είπατε τέλος».
Κ.: «Δεν είπα τέλος».
Π.: «Χαιρετήσατε ναζιστικά;»
Κ.: «Δεν έχει γίνει αυτό».
Π.: «Γνωρίζετε κανέναν από τα μαυροφορεμένα άτομα;»
Κ.: «Δεν τους ξέρω. Είχαν καλυμμένα πρόσωπα».

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Στο δικαστήριο κατέθεσαν τρία άτομα, τα οποία μετείχαν στην αντιφασιστική εκδήλωση και χτυπήθηκαν, όπως κατέθεσαν, από μία ομάδα περίπου 15 ατόμων, μαυροφορεμένων, με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος μάρτυρας ανέφερε: «Δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας. Όρμηξαν επάνω για να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Δεν υπήρξε συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων. Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν. Όρμηξαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε “φασίστες”. Μας σαπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω… Ξανασηκώθηκα, με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές».

Πρόεδρος: «Και ο κατηγορούμενος;»
Μάρτυρας: «Κυρίως ο κατηγορούμενος».

Γυναίκα μάρτυρας υποστήριξε ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση: «Ετοιμάζαμε εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία, στα μαύρα, με κράνη, κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό “αντι-αντίφα”. Αφού το έκαναν αυτό, ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε. Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό. Σηκώθηκε κόσμος από τις καφετέριες. Ο κατηγορούμενος είπε “τέλος-τέλος” και έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτησε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά».

Ο τρίτος μάρτυρας περιέγραψε το σκηνικό βίας, που, όπως είπε, κράτησε περίπου πέντε λεπτά: «Βλέπω ομάδα μαυροντυμένων με καλυμμένα χαρακτηριστικά, επιδεικτικά κραδαίναν τα κράνη τους, άνοιξαν τη σημαία να φωτογραφηθούν. Η ομάδα αυτή έριξε κάτω τη μικροφωνική εγκατάσταση, άρχισαν να καταστρέφουν την εκδήλωση, τα τραπεζάκια, τις καρέκλες που είχαμε στήσει στο θεατράκι. Μετά άρχισαν να μας χτυπούν. Κυρίως τους άλλους δύο συντρόφους. Μετά δέχθηκα ένα χτύπημα στο κεφάλι. Μέχρι να συνέλθω είχαν αποχωρήσει. Δεν μπορώ να πω εάν ήταν ο κατηγορούμενος που με χτύπησε, αλλά ήταν γύρω μου. Εναλλάσσονταν αυτοί που μας χτυπούσαν. Όλο αυτό κράτησε πέντε λεπτά».

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης η σύντροφος του 30χρονου. Ο πρόεδρος της επέδειξε φωτογραφία από τα επεισόδια και τον αναγνώρισε, λέγοντας όμως: «Συμφωνώ ότι είναι εκεί και έχει αναμειχθεί στη συμπλοκή, αλλά δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτή η συμπλοκή. Έχω δεχτεί κι εγώ απειλητικά μηνύματα. Έχει δεχτεί ξυλοδαρμό στο παρελθόν μπροστά στα μάτια μου. Θα μπορούσε να ήταν σε αυτοάμυνα».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet