Αντιδράσεις στο Δ.Σ. Κηφισιάς για τον ΣΜΑ στα Μελίσσια, που βρίσκεται σε «κηφισιώτικη γη»!
Κοινωνία

Αντιδράσεις στο Δ.Σ. Κηφισιάς για τον ΣΜΑ στα Μελίσσια, που βρίσκεται σε «κηφισιώτικη γη»!

Μεγάλη συζήτηση ξεσήκωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου 2021, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Κοιμητήριο Μελισσίων, που ωστόσο βρίσκεται σε «κηφισιώτικη γη», όπως πολλές φορές αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης. Επίσης, στην ίδια συζήτηση αποκαλύφθηκαν και τα μεγάλα προβλήματα με τους συγκεκριμένους χώρους, τα οποία προσπάθησε να επιλύσει -έστω και πρόσκαιρα- το πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο δίνει τριετή περίοδο στην παράταση λειτουργίας τους, μέχρι την πλήρη νομιμοποίησή τους.

Ας επιστρέψουμε όμως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς όπου, στα προ ημερησίας θέματα, αναφέρθηκε αρκετές φορές το πρόβλημα της καθυστέρησης ταφής δημοτών (περνούν ακόμη και 4 έως 5 μέρες, όπως αναφέρθηκε) λόγω προβλημάτων με τη χωρητικότητα του Κοιμητηρίου της πόλης. Το θέμα έθιξε και ο τέως δήμαρχος Κηφισιάς και επικεφαλής της παράταξης +εργαζόμαστε για την Πόλη της Καρδιάς μας, Νίκος Χιωτάκης, ζητώντας να ανατεθεί μελέτη για τη χωροθέτηση νέου κοιμητηρίου, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η δημοτική σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μαρία Κεφαλά Σαλματάνη, η οποία  αναφέρθηκε στο Κοιμητήριο Μελισσίων, το οποίο βρίσκεται -όπως υποστήριξε- σε καταπατημένο χώρο του Δήμου Κηφισιάς. Μάλιστα, επικαλούμενη παλιότερα διαβήματα του Δήμου Κηφισιάς, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι όχι μόνο δεν κάνει τίποτε για να διεκδικήσει τον χώρο για τις ανάγκες ενός κοιμητηρίου για την πόλη, αλλά επιτρέπει να δημιουργηθεί εκεί και ΣΜΑ, αφήνοντας ουσιαστικά τη «δήμαρχο της γειτονικής πόλης να αυθαιρετεί». Τέλος, η ίδια ζήτησε από τον δήμαρχο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, καθώς και το σχέδιο δράσης που θα ακολουθήσει ώστε να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον ΣΜΑ στα Μελίσσια.

Ο δήμαρχος, που έλαβε αμέσως μετά τον λόγο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την ανάγκη για δημιουργία ΣΜΑ στον χώρο των Μελισσίων, κάνοντας αναφορά (αν και πολύ προσεκτική) στα προβλήματα με τον αντίστοιχο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Κηφισιά και στην αναγκαιότητα της πρόσφατης νομοθέτησης για την αντιμετώπιση των «πολύ πιεστικών προβλημάτων» που είχαν δημιουργηθεί σχετικά με τη λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων. Μάλιστα, παρά τη σκληρή κριτική που του έγινε για τους χειρισμούς του, επανέλαβε δύο φορές ότι δεν μπορεί να κλείσει το μικρόφωνο (σ.σ.: εννοώντας να μιλήσει εκτός πρακτικών), ώστε να «απαντήσει όπως θα άξιζε», καθώς μέλημά του είναι «να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου του».

Την ίδια στιγμή ο κ. Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από τη δήμαρχο Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, αλλά και στα όσα ο ίδιος διαπίστωσε προσωπικά από επισκέψεις του στον χώρο, διαβεβαιώνοντας ότι στο σημείο πραγματοποιούνται εργασίες αναβάθμισης, με καθαρισμούς και περιμετρικές δενδροφυτεύσεις. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ο εν λόγω χώρος ανήκει στην Κηφισιά, ενώ βρίσκεται δίπλα σε ρέμα και εντός αναδασωτέας περιοχής. Υποστήριξε, όμως, ότι εκεί λειτουργούσε χώρος απόθεσης απορριμμάτων για περισσότερα από 15 χρόνια, κι αναρωτήθηκε γιατί κάποιοι σπεύδουν σήμερα να κατηγορούν τον ίδιο για το γεγονός αυτό.

Πάντως, τον δήμαρχο διέψευσε ο κ. Χιωτάκης, λέγοντας ότι ενώ ο ΣΜΑ της Κηφισιάς βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Δήμου, χαρακτηρισμένο ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο γειτονικός των Μελισσίων δεν λειτούργησε ποτέ ως τέτοιος και ήταν αποκλειστικά χώρος εναπόθεσης κλαδεμάτων. Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι ο πρόσφατος νόμος έδωσε παράταση μόνο σε χώρους που λειτουργούσαν ως ΣΜΑ πριν από την ψήφισή του, ενώ στα Μελίσσια τώρα επιχειρείται να φτιαχτούν οι σχετικές εγκαταστάσεις.

Η επίθεση προς τον δήμαρχο έγινε ακόμη σκληρότερη όταν τον λόγο πήρε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης +εργαζόμαστε για την Πόλη της Καρδιάς μας, Άννα Κορογιαννάκη, που κατηγόρησε τον δήμαρχο για «ενδοτικότητα λόγω χαρακτήρος», ενώ, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, υποστήριξε ότι «πιέστηκε από την κεντρική εξουσία» να ανεχθεί τη συγκεκριμένη κατάσταση και «δεν είχε τη δύναμη να αντισταθεί, κάτι που το πληρώνει η πόλη μας».

Ανταπαντώντας ο δήμαρχος, μίλησε για «πικρίες» κάποιων, τις οποίες ο ίδιος θα αντιμετωπίσει με «νηφαλιότητα», προσθέτοντας ότι έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι «ασυμβίβαστος, ανυπότακτος, έξω από γραμμές και κόμματα».

Από τη συνέχεια της συζήτησης, το πρόσθετο στοιχείο που προέκυψε (σ.σ.: το ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λιανός και το επιβεβαίωσε ο δήμαρχος) είναι ότι γίνονται εργασίες επέκτασης στο Κοιμητήριο Μελισσίων, για τη δημιουργία νέων τάφων, εντός πάντως του περιφραγμένου χώρου. Μάλιστα, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των δύο Δήμων για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν κάποιοι από αυτούς τους χώρους για τις ανάγκες και του Δήμου Κηφισιάς, εάν παραστεί ανάγκη.

Όσο για τον ΣΜΑ στα Μελίσσια, η παράταξη του κ. Χιωτάκη δείχνει να παραμένει σε αναμονή, ώστε να δει πώς θα κινηθεί στο φλέγον αυτό ζήτημα η διοίκηση του κ. Θωμάκου…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet