Γ. Θωμάκος: «Ανοιχτή υπονόμευση» και «ανώμαλη συμπεριφορά» από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης
Πολιτική

Γ. Θωμάκος: «Ανοιχτή υπονόμευση» και «ανώμαλη συμπεριφορά» από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης

Σε νέο… ναυάγιο οδηγήθηκε και η δεύτερη προσπάθεια να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας εμφανή δυσφορία, πέραν της προέδρου του Σώματος Λίλας Παπαδημητρίου, και του δημάρχου Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική ανοιχτής υπονόμευσης» και «ανώμαλη συμπεριφορά κατά των συμφερόντων του Δήμου» από μερίδα της αντιπολίτευσης.

Η αποψινή συνεδρίαση δεν ξεκίνησε ποτέ αφού, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί. Ο λόγος αυτή τη φορά είναι η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής της συνεδρίασης, η οποία ενώ στην αρχική πρόσκληση αναφερόταν ότι θα είναι μεικτή (διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη), τελικώς στην πορεία άλλαξε σε αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη, καθώς μεσολάβησε τραυματισμός της προέδρου του Σώματος.

Ωστόσο, οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης +εργαζόμαστε του Νίκου Χιωτάκη προσήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο, την οποία και βρήκαν κλειστή, όπως είπαν, καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως την κ. Παπαδημητρίου για απαξίωση του θεσμού του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, στην επιστολή που εξέδωσαν οι εν λόγω σύμβουλοι ανέφεραν:

«Επιστολή προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς για την απαξίωση του θεσμού του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κυρία Πρόεδρε,

στο σημερινό Δ.Σ. κληθήκαμε με την πρόσκληση σας:  “Σας καλούμε στην 20ή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 28-09-2022, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 19:30, η οποία θα γίνει μεικτή (διά ζώσης στο Δημαρχείο – αίθουσα «Β. Γκατσόπουλος» Δήμου Κηφισιάς – και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) σύμφωνα με: 

την υπ’αρ. 375/02-06-2022 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 4954/2022, ΦΕΚ 136Α’/09-07-2022”. 

Δεν μπορεί προφανώς να γίνει κανένας αποκλεισμός συμμετοχής Δημοτικών Συμβούλων από τη συνεδρίαση που παρίστανται “διά ζώσης στο Δημαρχείο”. Διαφορετικά οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στην 20ή Τακτική Συνεδρίαση θα προσβληθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στο υπουργείο Εσωτερικών, ως μη νόμιμες. Η επιλογή του τρόπου συμμετοχής είναι απόφαση του κάθε Δημοτικού Συμβούλου, αφού εσείς κ. Πρόεδρε μας προσκαλέσατε με δική σας επιλογή σε “μεικτή συνεδρίαση”.  

Παρευρισκόσαστε τώρα 19.40 ώρα στο Δημαρχείο για να συμμετάσχουμε “διά ζώσης στο Δημαρχείο” και το βρίσκουμε κλειδωμένο.

Κυρία Πρόεδρε, ας ευχόμαστε “περαστικά και σιδερένια” αλλά αν αδυνατείτε να παραστείτε ή να προεδρεύσετε διαδικτυακά, υπάρχει Αντιπρόεδρος. Η απαξίωση του θεσμού του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. είναι άλλο ένα πλήγμα στο κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου».

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης η συνεδρίαση ματαιώθηκε, με την πρόεδρο του Σώματος, ιδιαίτερα φορτισμένη, να εξηγεί ότι η ίδια προσπάθησε να βρει κάποια λύση με τον αντιπρόεδρο του Σώματος, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πεδίο συνεννόησης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε ότι «για δεύτερη φορά, εντελώς αδικαιολόγητα» ματαιώνεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ανάμεσα στα θέματα που ήταν να συζητηθούν υπάρχουν και μείζονος σημασίας ζητήματα για τη λειτουργία του Δήμου. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «καταχρηστικό εύρημα» και τον λόγο που πρόβαλε η παράταξη +εργαζόμαστε για τη ματαίωση της πρώτης συνεδρίασης, την Τετάρτη 21/9, δηλαδή την απουσία του δημάρχου, καθώς -όπως εξήγησε ο κ. Θωμάκος- ήταν παρόντες όλοι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Ο δήμαρχος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «παράνομη» τη σημερινή στάση των δημοτικών συμβούλων που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, στερώντας από το Σώμα την απαρτία, τονίζοντας ότι η πρόεδρος -η οποία λόγω του τραυματισμού της, δεν μπορούσε να συντονίσει διά ζώσης τη συνεδρίαση- χρησιμοποίησε υφιστάμενη διάταξη που επιτρέπει τις διαδικτυακές συνεδριάσεις, προκειμένου να συγκληθεί το Σώμα.

Επίσης, ο κ. Θωμάκος στηλίτευσε τους απόντες δημοτικούς συμβούλους, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν την πλειοψηφία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο για λόγους διάλυσής του, προκειμένου να μην εγκρίνονται σημαντικά θέματα για την πόλη. Προανήγγειλε δε ότι θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση για να ενημερώσει τους πολίτες για τη συγκεκριμένη «ανοιχτή υπονόμευση» και την «ανώμαλη συμπεριφορά κατά των συμφερόντων του Δήμου».

Τέλος, «για να μη δικαιωθούν», όπως είπε, όσοι προσπαθούν να αποτρέψουν τη συνεδρίαση του Σώματος, πρότεινε στην πρόεδρο να συγκαλέσει αύριο, Πέμπτη 29/9, εκτάκτως το Σώμα, ώστε να συζητήσει τα επείγοντα θέματα και, εάν και πάλι δεν υπάρξει απαρτία, να επαναλάβει την πρόσκληση για την Παρασκευή 30 του μηνός.

Νεότερη ενημέρωση (10:13)

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η πρόσκληση για την κατεπείγουσα αυριανή συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet