Με επιτυχία και το δεύτερο μέρος της Ημερίδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Δήμου Κηφισιάς
Επιχειρήσεις – Αγορά

Με επιτυχία και το δεύτερο μέρος της Ημερίδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Δήμου Κηφισιάς

Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η Θεματική Ενότητα Β’ της Ημερίδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που αφορούσε παρεμβάσεις από μοναδικές γυναίκες επιχειρηματίες με πολύπλευρη και πολυετή εργασιακή εμπειρία, οι οποίες αναφέρθηκαν στο γυναικείο επιχειρείν μέσα από διαφορετικές οπτικές, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή Κηφισιάς.

Οι εισηγήσεις είχαν μαγνητοσκοπηθεί και το βίντεο κοινοποιείται στη σελίδα του Δήμου Κηφισιάς στο facebook.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του δημάρχου Κηφισιάς, κ. Γιώργου Θωμάκου, για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενώ την οργάνωση και εποπτεία της ημερίδας ανέλαβαν από κοινού ο κ. Γιάννης Παντελεάκης, αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Επιχειρηματικότητας και Διεθνών Σχέσεων και η κ. Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) Κηφισιάς, με τη σημαντική συμβολή της διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της κ. Αλέξανδρου Σουλαχάκη. Τον συντονισμό πραγματοποίησε η κ. Παναγιώτα Σύζινου, σύμβουλος Εκπαίδευσης, η οποία είχε και τη συνεπιμέλεια της οργάνωσης και των συμμετεχόντων, προσθέτει η διοίκηση.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης ο Δήμος Κηφισιάς αναφέρει:

Την ημερίδα χαιρέτησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Παντελεάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τις ομιλήτριες για τη συμμετοχή τους και την έμπρακτη στήριξη τους στην ημερίδα, καθώς επίσης την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς, κ. Αγγελική Παπάζογλου, και την αντιπρόεδρο κ. Λάουρα Αλιπράντη για τη συνδιοργάνωση, τη διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής και τον διευθυντή κ. Αλέξανδρο Σουλαχάκη, για τη σημαντική συμβολή τους και την κ. Παναγιώτα Σύζινου για τον συντονισμό και τη συνεπιμέλεια της οργάνωσης.

Η κ. Λάουρα Αλιπράντη, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ευχαρίστησε εκ μέρους της ΔΕΠΙΣ, όλους τους συντελεστές της σημαντικής αυτής ημερίδας, τον αντιδήμαρχο κ. Παντελεάκη, τα μέλη της ΔΕΠΙΣ και τη διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Πληροφορικής για την εξαιρετική συνεργασία. Τόνισε ότι η έναρξη και η ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας εκ μέρους των γυναικών αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Αποτελεί μία μακρά πορεία κατά την οποία οι προσωπικές επιθυμίες και προσδοκίες των γυναικών αλληλοδιαπλέκονται και συγκρούονται με τις κοινωνικές υποχρεώσεις, με τις δυσκολίες χρηματοδότησης, με τα κοινωνικά στερεότυπα, τις έμφυλες διακρίσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της κοινωνίας, με τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών αλλά και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωή.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητριών, οι οποίες αναφέρθηκαν στο προσωπικό τους επιχειρηματικό και επαγγελματικό ταξίδι.

Η κ. Εριφύλλη Γαλλή, σύμβουλος Marketing & Επικοινωνίας μεγάλων εταιρειών, καθώς και στέλεχος σε εισηγμένη εταιρεία με δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, μέλος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κηφισιάς και εισηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς. Επίσης, συντονίζει τα θέματα Γυναικείας Ηγεσίας και Επιχειρηματικότητας στη Νέα Δημοκρατία, έχει ιδρύσει ΜΚΟ για τα παιδιά και είναι εθελόντρια σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Η κ. Γαλλή παρουσίασε τη «Θέση της γυναίκας στη σύγχρονη επιχείρηση: ποιες δυσκολίες συναντά και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει».

Σήμερα στην Ευρώπη όλο και περισσότερες οικογένειες βασίζονται οικονομικά στη γυναίκα και παρατηρείται μια αύξηση της γυναικείας απασχόλησης στο 64% και οι γυναίκες αποτελούν το 29% των επιχειρηματιών. Περισσότερες γυναίκες έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά σε συγκεκριμένους κλάδους. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες είναι επικεφαλής στο 26% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, έχουν υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο και τα σημαντικότερα εμπόδια που συναντούν είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις, προκατάληψη, αλλά και μη στήριξη από συναδέλφους. Η αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων είναι σύμφωνα με την κ. Γαλλή μέσω της υιοθέτησης κάποιων αρχών όπως είναι: Έσο ο εαυτός σου; Δικτυώσου; Ενημερώσου; Διεκδίκησε; Γίνε εσύ η αλλαγή.

Η κ. Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού «Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά», στον οποίο ανέλαβε επικεφαλής τον Ιούνιο 2018 προκειμένου να ηγηθεί του σχεδιασμού και της υλοποίησης αυτού του καινοτόμου πολυετούς εγχειρήματος στην Ελλάδα. Είναι έμπειρη επαγγελματίας στο χώρο της στρατηγικής μάρκετινγκ και branding με εξειδίκευση στον Αγροδιατροφικό τομέα, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό και ιστορικό επιτυχούς ολοκλήρωσης σύνθετων διεθνών έργων. Είναι επίσης εκπαιδεύτρια ενηλίκων και πιστοποιημένη business coach, Associate του Chartered Institute of Marketing του Λονδίνου και Associate Certified Coach του International Coach Federation και τακτική ομιλήτρια σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης.

Η κ. Λαζαρίδου αναφέρθηκε στη «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Αγροδιατροφής».

Η Αγροδιατροφή και ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς στην Ελλάδα, ο δεύτερος μετά τον Τουρισμό, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Σε έναν τόσο δυναμικό κλάδο ο ρόλος των γυναικών είναι εξαιρετικά κρίσιμος, τόσο για την χειραφέτηση και την ισότιμη ένταξη τους στον παραγωγικό ιστό των οικονομιών στην κατεύθυνση αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Συχνά όμως ακόμη και σήμερα δεν αναγνωρίζεται η ενασχόληση των γυναικών με ισότιμους οικονομικούς όρους όπως των αντρών. Παρόλα αυτά τα πράγματα σιγά σιγά αλλάζουν τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες πλέον διεκδικούν, αυτοπροσδιορίζονται ως παραγωγοί επιχειρηματίες, επενδύουν στην επιμόρφωση και στην κατάρτιση τους και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο ως επικεφαλής των εκμεταλλεύσεων. Είναι σημαντική επίσης και η δραστηριότητα τους στην Περιφέρεια σε μεταποιητικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες καθώς και στον Αγροτουρισμό. Η κ. Λαζαρίδου τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να κάνουμε σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε αυτές τις δραστηριότητες μέσα από καινοτομικές δράσεις κινήτρων και εκπαίδευσης του γυναικείου επιχειρηματικού δυναμικού.

Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά», ενδυναμώνει τη νέα γενιά της αγροδιατροφής δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους και στηρίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου.

Η κ. Αναστασία Ψωμιάδη, ιδρύτρια και πρόεδρος της APSON CSR, της πρώτης και πρωτοπόρου εταιρείας στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Είναι επίσης ιδρύτρια και πρόεδρος σε μία από τις πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και επικεφαλής και ιδρύτρια των πρώτων κέντρων γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα «Womanitee», υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα οποία υποστηρίζουν τις γυναίκες στις τοπικές κοινωνίες ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα στην επιχειρηματικότητα. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην Κοινωνική Ψυχολογία και επικεφαλής και διδάσκουσα των μεταπτυχιακών μαθημάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας & Κοινωνικής Καινοτομίας σε ιδιωτικό κολλέγιο.

Η κ.Ψωμιάδη, παρουσίασε «Πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την υποστήριξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης».

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι μία πυξίδα που δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει κάθε οργανισμός για να λειτουργήσει εσωτερικά και να πετύχει τους σκοπούς του. Η κ. Ψωμιάδη αναφέρθηκε στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που υπέγραψαν οι ηγέτες κρατών το 2015 στην έδρα του ΟΗΕ. Μια πρακτική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην τοπική ανάπτυξη υποστηρίζοντας τη γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι το Womanitee. Womanitee ονομάζονται τα πρώτα κέντρα γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα που σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς γυναικείας επιχειρηματικότητας στοχεύουν να ενδυναμώσουν και να υποστηρίξουν τις γυναίκες στο επιχειρείν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η κ. Μαριέλλα Τόμας, Founder  & CEO bespectacular.gr, την οποία ίδρυσε το 2020, παρέχοντας λύσεις και συμβουλές σε μικρές και μεσαίες εταιρείες σε πολύ χαμηλές τιμές με το μότο «Ας πετύχουμε όλοι». Έχει εργασιακή εμπειρία 33 ετών, εκ των οποίων τα 25 σε διοικητικές θέσεις σε πολυεθνικές British Petroleum, Oracle, Stanley Black & Decker. Η τελευταία εργασία της ήταν ως γενική δ/τρια Ανατολικής Μεσογείου στη Stanley Black & Decker Ελλάς όπου το 2014 βραβεύτηκε με το Eagle Award (το ανώτατο βραβείο στελεχών σε πολυεθνική), και το 2019 βραβεύτηκε ως Διαμάντι της Ελληνικής Οικονομίας, και η ίδια πήρε το βραβείο Who is Who International Γυναίκα Ηγέτης στο Εμπόριο.

Η κ. Τόμας επικεντρώθηκε στις «Δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες που τις κάνει πιο κατάλληλες να διοικούν σε καταστάσεις κρίσεων».

Ξεκίνησε την παρουσίαση της με μια αναδρομή στην προσωπική της καριέρα και επεσήμανε ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα για τη νέα γενιά που τελειώνει το πανεπιστήμιο από ότι ήταν παλαιότερα, και ανέφερε ότι ίσως να φταίνε και οι γυναίκες σε ένα σημείο για κάποια πράγματα. Τόνισε ότι υπέροχα πράγματα δεν προήλθαν ποτέ μέσα από τις ζώνες ασφαλείας (comfort zones). Οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα σε καταστάσεις κρίσεων λόγω της αυξημένης ενσυναίσθησης τους, της έλλειψης επαγγελματικού εγωισμού, του αισθήματος προστασίας και ευθύνης. Επίσης, οι γυναίκες απογοητεύονται πιο δύσκολα, είναι multi tasking και αρχηγοί πολέμου και όχι ειρήνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet