«Άδραξαν την ευκαιρία» οι μαθητές των Λυκείων της Κηφισιάς
Κοινωνία

«Άδραξαν την ευκαιρία» οι μαθητές των Λυκείων της Κηφισιάς

«Άδραξαν την ευκαιρία» οι μαθητές των Λυκείων του Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στο δημαρχείο της πόλης, με τους ομιλητές να μιλούν στο ακροατήριό τους με αμεσότητα, παραθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες.

Ειδικότερα, ο κ. Αργύρης Τζικόπουλος, γενικός διευθυντής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement, ανέφερε ότι ο Δήμος Κηφισιάς είναι ένας από τους πρώτους Δήμους με τους οποίους συνεργάστηκε το ΣΕΝ. Ο κ. Τζικόπουλος μίλησε για το πρόγραμμα του ΣΕΝ, μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν δεξιότητες που δεν πιστεύουν ότι έχουν. «Έχουμε δει παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα να προχωρούν και να έχουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Ένα στα τέσσερα παιδιά δημιουργεί τη δική του επιχείρηση», τόνισε.

Η κ. Νάντια Μαρνέρου, μέσα από τη δική της προσωπική ιστορία, περιέγραψε πώς προέκυψε η δημιουργία της Mediterranean Wellness Camp και πώς αποφάσισε να δημιουργήσει στους τομείς του Τουρισμού, της Ευεξίας και της Υγείας. Όταν, μάλιστα, συνειδητοποίησε ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον στα εργασιακά προγράμματα ευεξίας, επέκτεινε τις υπηρεσίες της. Η κ. Μαρνέρου ανέφερε ότι αυτό που την παρότρυνε στη δημιουργία της εταιρείας της ήταν ο προβληματισμός του πώς να συνδυάσει την κατάρτισή της και την άσκηση. Κλείνοντας, τόνισε «η επιχειρηματικότητα σου δίνει μεγαλύτερη δημιουργικότητα και με τη δημιουργικότητα νιώθεις πολύ καλά».

Η κ. Ζωή Κούρνια, η οποία, εκτός από επιχειρηματίας, είναι και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε για την Ingredio, η οποία προέκυψε ως ιδέα την περίοδο που ξεκίνησε να διδάσκει Κοσμετολογία στα ΙΕΚ Κηφισιάς. Τότε αντιλήφθηκε πόσα πολλά χημικά συστατικά υπάρχουν στα καλλυντικά, που δεν είναι όλα ελεγχόμενα. «Η Ingredio δίνει δύναμη στον καταναλωτή να ξέρει τι αγοράζει» τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ο τομέας ευεξίας αναπτύσσεται ραγδαία με χρήστες σε 96 χώρες. Κλείνοντας, έδωσε κάποιες συμβουλές στους μαθητές, «πρέπει να βρείτε τον στόχο σας και να είστε προσηλωµένοι σε αυτόν, αν δεν αποτύχετε δεν θα πετύχετε, το µέλλον δεν είναι µόνο αυτό που ονειρεύεστε, αλλά αυτό που εσείς οι ίδιοι θα φροντίσετε να φτιάξετε».

Η κ. Κλεοπάτρα Ντέλιου εξιστόρησε πώς µέσα από την εµπειρία της ως φοιτήτρια στη Γαλλία, µέσω του προγράµµατος Erasmus, αυτό που η ίδια δυσκολεύτηκε όντας φοιτήτρια εκεί, ξεκίνησε να το κάνει εργασιακή πράξη. Τα δύο πιο σηµαντικά θέµατα που έχει ένας φοιτητής σε µια ξένη χώρα είναι η στέγαση και η γλώσσα. Έτσι αποφάσισε εθελοντικά και για επτά χρόνια να βοηθάει τους ξένους φοιτητές που έρχονταν στην Ελλάδα, µέσω του Erasmus στο Οικονοµικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να βρουν σπίτι. Το 2007 ξεκινάει µε τους συνεργάτες της την εταιρεία Stayin Athens για να καλύψουν αυτή την ανάγκη και σε µεγαλύτερη κλίµακα. Σήμερα η εταιρεία έχει επεκταθεί εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Τέλος, παρότρυνε τα παιδιά να βρουν τι αγαπούν. «Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να βρείτε τι είναι αυτό που αγαπάτε» τους είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σπύρος Μιχαλούλης, σύµβουλος σταδιοδροµίας από την εταιρεία Orientum, παρουσίασε µε ένα πολύ διαδραστικό τρόπο την προσωπική του ιστορία, εξιστορώντας πώς έκανε ο ίδιος τις επιλογές του επαγγέλματός του και µετά πώς ακολούθησε το επάγγελμα του λογιστή στην οικογενειακή επιχείρηση. Ακολούθως, άλλαξε κατεύθυνση και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Τα εφόδια που πήρε από τις σπουδές του τα μετέτρεψε σε επαγγελματική απασχόληση, δημιουργώντας μια εταιρεία που βοηθά τους μαθητές να επιλέγουν την κατάλληλη γι’ αυτούς σχολή. Ο κ. Μιχαλούλης, ανέφερε είναι λάθος να ζητάµε από παιδιά 15, 16 και 17 χρόνων να διαλέξουν επάγγελμα, µόνο σπουδές μπορούν να διαλέξουν, γιατί ακριβώς δεν γνωρίζουν τι επιλογές δίνει η κάθε σχολή. Συνοψίζοντας, ανέφερε ότι «η αγορά εργασίας δεν ζητάει πτυχία αλλά προσωπικότητες. Εσείς θα κάνετε τη σχολή σας!».

Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιδήµαρχος Επιχειρηµατικότητας, Αγοράς Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας και Φροντίδας Ηλικιωµένων, Ευάγγελος Αυλήτης, ο οποίος προέτρεψε τους µαθητές «να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να αδράξουν την στιγμή και να προχωρήσουν».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας, σε στενή συνεργασία με τη διεύθυνση Προγραμματισμού Επιχειρηματικότητας Οργάνωσης και Πληροφορικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε διάλογος των μαθητών με τους ομιλητές. Η νεολαία του Δήμου Κηφισιάς, με τις καίριες και στοχευμένες ερωτήσεις, απέδειξε ότι ξέρει να ακούει, να καταγράφει και να επικεντρώνεται στα σημαντικά!

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, δεν έκρυψε τη χαρά του που το δημαρχείο πλημμύρισε από τα νιάτα του Δήμου και απευθυνόμενος στους νέους ανθρώπους είπε:

«Ο Δήμος ανήκει σε εσάς και θα είναι μια μεγάλη αγκαλιά σε ό,τι χρειαστείτε και ό,τι ζητήσετε. Πριν τέσσερα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε τις δράσεις για τη μαθητική επιχειρηματικότητα, προβληματιζόμουν για το πώς πρέπει σας μιλήσω. Είστε ένα δύσκολο ακροατήριο, καθώς δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά… Η νεολαία της Κηφισιάς αποδεικνύει ότι ακούει, προσέχει και ξέρει να διώχνει τα περιττά!».

Με τα λόγια του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει», ο κ. Θωμάκος προέτρεψε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αγαπούν τον Δήμο και να αγωνίζονται να τον κρατούν «συμπαγή» σε μυαλά, υπηρεσίες και προϊόντα.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Νταλιάνη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet