Εγκληματική προχειρότητα στις κατασκευές των σχολείων καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Κηφισιάς
Κηφισιά

Εγκληματική προχειρότητα στις κατασκευές των σχολείων καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Κηφισιάς

Για «εγκληματική προχειρότητα» στις κατασκευές σχολείων» κάνει λόγο η Ένωση Γονέων Κηφισιάς, με αφορμή το πρόσφατο συμβάν στο 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας, όπου αποκολλήθηκε και έπεσε το στέγαστρο.

Η Ένωση αναφέρει σχετικά στη σχετική ανακοίνωσή της:

Πτώση στεγάστρου στο 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας – Ως πότε τα παιδιά μας θα κινδυνεύουν από εγκληματική προχειρότητα στις κατασκευές;

«Δύο ημέρες μετά την πρόσφατη χιονόπτωση αποκολλήθηκε και έπεσε ολόκληρο το στέγαστρο στο 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας. Ευτυχώς το σχολείο ήταν κλειστό και δεν είχαμε ατύχημα. Όμως το συμβάν σε καμία περίπτωση δεν πρέπει θεωρηθεί λήξαν και να τοποθετηθεί στέγαστρο με τις ίδιες διαδικασίες που τοποθετήθηκε την προηγούμενη φορά. Όπως είναι προφανές σε οποιονδήποτε είδε το πεσμένο στέγαστρο και τον τρόπο στήριξης του και όπως μας επιβεβαίωσαν πολιτικοί μηχανικοί με εξειδίκευση στα στατικά, το στέγαστρο θα μπορούσε να πέσει ανά πάσα στιγμή και χωρίς τα φορτία του χιονιού. Καταλαβαίνουμε τι θα μπορούσε να γίνει εάν το στέγαστρο παρέμενε στη θέση του για τα επόμενα χρόνια και δεν μας έσωζε ο χιονιάς.

Άραγε υπήρξε τεχνική μελέτη για την κατασκευή και στήριξη του εν λόγω στεγάστρου; Ποιος την υπέγραψε; Ποιοι την ενέκριναν; Με ποιες διαδικασίες; Ποιοι ανέλαβαν τόσο αψήφιστα την ευθύνη γι’ αυτή την προχειρότητα που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία;

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Τα τελευταία χρόνια είχαμε κι άλλα συμβάντα επικίνδυνων πτώσεων οικοδομικών στοιχείων στα σχολεία λόγω πλημμελούς συντήρησης τους. Επιτέλους η δημοτική αρχή και οι αρμόδιοι του Δήμου πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών, προκειμένου “να αποφευχθεί η γραφειοκρατία” και να βελτιωθεί η επικοινωνιακή εικόνα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Απαιτούμε:

  • Η οποιαδήποτε κατασκευή νέου στεγάστρου στο 2ο νηπιαγωγείο να γίνει με βάση τεχνική μελέτη που θα υπογράφεται από πολιτικό μηχανικό. Η παραλαβή του έργου επίσης να υπογράφεται από πολιτικό μηχανικό.
  • Να γίνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος από αρμόδιους τεχνικούς σε όλα τα σχολεία για τον εντοπισμό επικίνδυνων καταστάσεων.
  • Να γίνεται προγραμματισμένη προληπτική συντήρηση των σχολικών εγκαταστάσεων και να πάψουν να αντιμετωπίζονται όλα τα συμβάντα “κατόπιν εορτής”.
  • Οι τεχνικές κατασκευές στα σχολεία να γίνονται πάντα με την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας. Οι παράτυπες διαδικασίες έγκρισης έργων μέσω των σχολικών επιτροπών για τα οποία ουδείς αναλαμβάνει την τεχνική ευθύνη πρέπει επιτέλους να πάψουν».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet