Αθώωση πρ. προέδρου Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Κηφισιάς
Κοινωνία

Αθώωση πρ. προέδρου Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Κηφισιάς

Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου αθωώθηκε στις 29 Μαρτίου 2017 ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Κηφισιάς, Στράτος Ρότσκος,

Όπως ενημερώνει η Ένωση, «ο πρώην πρόεδρος είχε καταδικαστεί στις 28 Ιουνίου 2016 για “εξύβριση” με μια πρωτοφανή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Ο λόγος: υπέγραψε –ως όφειλε– ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης που σχολίαζε επιστολή του τότε προέδρου του Συλλόγου Γονέων Νηπιαγωγείου Εκάλης».

Το ιστορικό της υπόθεσης υπενθυμίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης:

«Δύο μέρες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο του 2014, ο τότε πρόεδρος και ταυτόχρονα ταμίας(!) του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου της Εκάλης απέστειλε σε όλους τους γονείς του Νηπιαγωγείου ηλεκτρονική επιστολή απειλώντας με διασυρμό όσους γονείς δεν είχαν καταβάλει τη συνδρομή στον Σύλλογο Γονέων. Σημειώνουμε ότι το ύψος της συνδρομής ήταν 150 ευρώ!

»Η Ένωση Γονέων Κηφισιάς έλαβε γνώση της επιστολής από αναστατωμένους γονείς του Νηπιαγωγείου της Εκάλης, αλλά και από τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το Δ.Σ. αποφάσισε ότι το θέμα ήταν πολύ σοβαρό και εξέδωσε ανακοίνωση που στηλίτευε την εν λόγω επιστολή. Ο πρόεδρος και ταμίας του Νηπιαγωγείου, όχι μόνον δεν κατανόησε το λάθος του, αλλά κατέθεσε μήνυση κατά του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς για “συκοφαντική δυσφήμιση”!!! εγκαινιάζοντας έτσι μια πρωτοφανή για τα χρονικά των συλλόγων γονέων πρακτική επίλυσης διαφωνιών. Ταυτόχρονα κατέθεσε μήνυση και κατά του έντυπου και ηλεκτρονικού μέσου που δημοσίευσε το περιστατικό.

»Η μήνυση εκδικάστηκε πρωτόδικα στις 28 Ιουνίου 2016 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν: αθώωση των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων και ενοχή του προέδρου του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Κηφισιάς, όχι για την κατηγορία της “δυσφήμισης”, αλλά της “εξύβρισης”!!! Η απόφαση ελήφθη με τις ψήφους των δύο επί τριών δικαστικών, παρά το ότι τόσο η εισήγηση του εισαγγελέα όσο και η τοποθέτηση της προέδρου του δικαστηρίου ήταν αθώωση. Φυσικά αυτή η πρωτοφανής για τα δικαστικά χρονικά απόφαση κατέπεσε πανηγυρικά στο Εφετείο».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «το Δ.Σ. της Ένωσης δικαιώθηκε νομικά και ηθικά και είχε απόλυτη υποχρέωση να παρέμβει διότι»:

α) Είχε ηθική υποχρέωση να προστατέψει τους γονείς από την απειλή διασυρμού και κατ΄ επέκταση τα παιδιά από τη στοχοποίησή τους, η οποία είναι πολύ εύκολη σε μικρές κοινωνίες και πολύ τραυματική σε μικρές ηλικίες. Όπως
μαθαίνουμε και στα παιδιά μας, στον εκφοβισμό εκτός από τον θύτη, ευθύνη έχουν και οι παρατηρητές όταν είναι αμέτοχοι.

β) Έχει καταστατικό καθήκον να υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και να καταγγέλλει όλες τις προσπάθειες χαρατσώματος των γονέων στα δημόσια σχολεία.

γ) Έπρεπε οι νέοι γονείς (κυρίως των νηπιαγωγείων) να ενημερωθούν ότι:

  • Η καταβολής της συνδρομή σε έναν σύλλογο γονέων είναι απολύτως εθελοντική και η μόνη επίπτωση της μη καταβολής είναι η μη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.
  • Στον ταμειακό απολογισμό των συλλόγων και στις σχετικές εκθέσεις των εξελεγκτικών επιτροπών, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αναγράφονται τα ονόματα των γονέων που κατέβαλαν ή δεν κατέβαλαν συνδρομές, παρά μόνον ως σύνολο «έσοδα από συνδρομές».
  • Η συνδρομή στον σύλλογο γονέων δεν έχει ουδεμία σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο καλύπτονται από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου, τις οποίες οφείλει να χρηματοδοτεί κυρίως το κεντρικό κράτος. Κατά συνέπεια η απαίτηση από τους συλλόγους γονέων να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα του δημόσιου νηπιαγωγείου, κάτι που είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, ήταν παντελώς απαράδεκτη και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητη.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κηφισιάς καλεί τους Συλλόγους Γονέων «να υπερασπίζονται τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και να μην υποκύπτουν σε άμεσες ή έμμεσες πιέσεις χαρατσώματός τους για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Με τον ενωμένο αγώνα μας και όχι με την υποταγή μας θα πετύχουμε καλύτερα σχολειά».

Παράλληλα, καλεί τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων και τους προϊσταμένους/ες των νηπιαγωγείων να εξασφαλίζουν την ουσιαστική λειτουργία του θεσμού των Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας για την καταγραφή των λειτουργικών αναγκών των σχολείων και να καταθέτουν έγκαιρα στις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου τεκμηριωμένα αιτήματα για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών.

«Εάν αυτές οι διαδικασίες λειτουργούν σωστά», τονίζει η Ένωση, «δεν θα υπάρχουν περιθώρια παραπλάνησης και εκβιασμού των γονέων ότι “φταίνε οι ίδιοι για τις λειτουργικές ελλείψεις” από κανέναν».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet