Ακαδημία Γονέων Κ.Π. «Προνόη»: Ομιλία για ορθή χρήση του Διαδικτύου από εφήβους
Κοινωνία

Ακαδημία Γονέων Κ.Π. «Προνόη»: Ομιλία για ορθή χρήση του Διαδικτύου από εφήβους

H 4η συνάντηση του προγράμματος του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» με τίτλο «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στον Δήμο Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα «Έφηβοι και διαδίκτυο. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης».

Ομιλήτρια ήταν η κ. Στέλλα Χρηστίδη, ψυχίατρος, επιμελήτρια Α΄, επιστημονική υπεύθυνη Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου, Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», ΨΝΑ.

Η κ. Χρηστίδη μέσα από την πολυετή επαγγελματική της εμπειρία στο πεδίο της θεραπείας νεαρών ατόμων με προβληματική χρήση του Διαδικτύου, αναφέρθηκε στην πολυπαραγοντική αιτιολογία του φαινομένου, αλλά και στο ότι το Διαδίκτυο αποτελεί πλαίσιο μάθησης και απόκτησης κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των σημερινών εφήβων, υπό την προϋπόθεση ότι το διαχειρίζονται ως εργαλείο. Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η ανάγκη “περιορισμού” της οθόνης είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ενδιαφερόμαστε μέσω σταθερής γονεϊκής επίβλεψης και διαλόγου για το τι κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι με τις οθόνες, διότι απαγορεύεται η άγνοια και ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός».

Μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες, αναφέρθηκε στο ότι «οι πολλές ώρες θέασης μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά σε βραδύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους, αλλά και στο ότι εάν τα παιδιά ξέρουν να διαχειρίζονται το κινητό, τότε αναμφισβήτητα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας όλων των υπολοίπων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και γενικότερα εργασιών». Άρα, όπως τόνισε «είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τους δίνουν ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Η σημαντικότερη συμβουλή της κ. Στέλλας Χρηστίδη αφορούσε στην ανάγκη θέσπισης ορίων και κανόνων στην οικογένεια γύρω από τη χρήση του Διαδικτύου, προκειμένου να προληφθεί κάθε πιθανός κίνδυνος, αλλά και για να βοηθηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες γύρω από τέτοιου είδους θέματα.

Η Ακαδημία για Γονείς συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ και τη «Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Υπεύθυνη του Προγράμματος «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς» στον Δήμο Κηφισιάς είναι η κ. Σωτηρία Μακαρώνη, ψυχολόγος Υγείας MSc – ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. «Προνόη».

Την Ακαδημία για Γονείς εποπτεύει και συντονίζει κεντρικά η ΜΕΥ της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» με διευθύντρια την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά και επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Άρτεμη Τσίτσικα.

Μέσω ανακοίνωσης του Κέντρου, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών,  ευχαριστεί θερμά τόσο τη ΜΕΥ, όσο και την κ. Στέλλα Χρηστίδη για την πολυδιάστατη προσέγγιση  του φαινομένου.

Οι συναντήσεις στην Κηφισιά πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα στο  Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας («Βίλα Κώστα, Λουκή Ακρίτα 4). Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου 2018 με θέμα τη σεξουαλική αγωγή στην εφηβική ηλικία. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες ή/και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να καλούν στον αριθμό τηλεφώνου 210 8082673, ή να επισκέπτονται τον χώρο του Κέντρου (Δήλου 10, Κηφισιά) ή να αποστείλουν μήνυμα στο e-mail: [email protected], κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet