Αλ. Μακρής: Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί με τα κατάλληλα «εργαλεία»
Κοινωνία

Αλ. Μακρής: Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί με τα κατάλληλα «εργαλεία»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα. Η Επιτροπή γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, λόγω των μέτρων λιτότητας και μπορεί να βοηθήσει μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Χρειάζεται βέβαια ν’ αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση την υλοποίηση των προγραμμάτων».

Τα παραπάνω αναφέρει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέα Αρχή για την Κηφισιά-Ν. Ερυθραία-Εκάλη και υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Μακρής, σε άρθρο του, στο οποίο προσθέτει τα εξής:

«Τα διαθρωτικά ταμεία μπορούν ν’ αξιοποιηθούν για τη μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της εκπαίδευσης, όπως επίσης και στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης. Σημείο κλειδί είναι οι τοπικές κοινωνίες και η στρατηγική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν βέβαια υπάρχει η βούληση για την ανάσχεση αυτού του τέρατος της ανεργίας, που εξουθενώνει τους πολίτες και ειδικά τους νέους, απογοητεύοντάς τους παράλληλα.

»Για εμένα η καταπολέμηση της ανεργίας περνά μέσα από την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία που και προάγει τη Δημοκρατία, την εντιμότητα και την τοπική οικονομία, μέσω βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά δίνει και ταυτόχρονα έμφαση στον άνθρωπο και το συλλογικό όφελος, με προϋπόθεση την κοινωνική υπευθυνότητα, την κοινωνική συνοχή και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών.

»Το αποτέλεσμα όσον αφορά στη μείωση της ανεργίας είναι γρήγορα ορατό, φτάνει να χρησιμοποιηθούν τα “εργαλεία” που υπάρχουν (ευρωπαϊκά και εγχώρια κονδύλια). Συγκεκριμένα, το ποσό το οποίο έχει δεσμευθεί στο β’ εξάμηνο του 2018 είναι για αρχή 31,2 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του υπουργείου Εργασίας, του τμήματος ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία). Ο άξονας του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι οι «μικροχρηματοδοτοτήσεις και κοινωνική επιχειρηματικότητα» του προγράμματος EaSI, το οποίο στηρίζεται σε δύο τομείς. Ο δεύτερος τομέας είναι για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και, μέσω της εγγύησης του προγράμματος EaSI, διατίθεται ήδη 96 εκατ. ευρώ για τους ενδιαφερόμενους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει την εφαρμογή της εγγύησης του EaSI στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

»Η ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας τη θεσμική ικανότητά τους, ως μέτρο ανάσχεσης της τοπικής ανεργίας, αποτελεί, πέραν των ωφελημάτων που ανέπτυξα, θα αποτελέσουν και πόλο έλξης περισσότερων επενδύσεων στον τόπο μας, καθώς οι συμπράξεις με επιχειρήσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και του ιδιωτικού, είναι αυτές που θέτουν τη βάση για μια συνολική ανάπτυξη στην πόλη μας, με πολλαπλά οφέλη για όλους μας.

»Η ανάπτυξη σοβαρών σχεδίων ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας σηματοδοτεί για την πόλη μας την αρχή μιας νέας πραγματικότητας που οφείλουμε όλοι μας να αναζητήσουμε και προπάντων να υπηρετήσουμε.

»Εμείς, ως παράταξη, έχουμε ήδη κάνει ένα βήμα μπροστά και έχουμε δημιουργήσει κοινωνική επιχείρηση που στηρίζει 45 οικογένειες στην Κηφισιά και Ν. Ερυθραία, γιατί αρχή μας είναι να στηρίζουμε πρώτα εμείς τους δημότες και μετά να ζητάμε την στήριξή τους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet