Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Δήμο Κηφισιάς
Κοινωνία

Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Δήμο Κηφισιάς

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 πραγματοποιούνται και φέτος από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς, με υπευθυνότητα και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας. Οι «Αλλοτινές Πατρίδες 2020» ξεκίνησαν την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Το φετινό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε λιτές εκδηλώσεις διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των ξεριζωμένων, από τις εστίες τους Μικρασιατών, με Αρχιερατικό Μνημόσυνο, ομιλίες, προβολές ταινιών, την 4η ποδηλατική βόλτα στους δρόμους της Νέας Ερυθραίας και την καθιερωμένη ξενάγηση στο Μουσείο της Ένωσης Μικρασιατών.

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέστηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020 στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς, Γιώργου Θωμάκου, το ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Νέα Ερυθραία.

Ακολούθως, στο Μνημείο Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Κηφισιάς και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της Νέας Ερυθραίας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καυγαλάκης και Αλέξιος Μακρής, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του «Βικέλα», Λίλα Παπαδημητρίου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σκορδίλης, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

Ο κ. Θωμάκος στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας, αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Σμύρνης, εθνοϊερομάρτυρα Χρυσόστομο, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την καταστροφή.

Επεσήμανε πως η Μικρασιατική Καταστροφή παραμένει μέχρι σήμερα μία αιμορραγούσα πληγή που δεν δύναται να κλείσει.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Θωμάκος ανέφερε:

«Ο ξεριζωμός των Ελλήνων της περιοχής από τα πατρογονικά τους εδάφη, ήταν το επιστέγασμα λαθών με κοινό παρανομαστή τον Εθνικό Διχασμό σε περιόδους, όχι μόνο ειρήνης, αλλά και πολέμου.

»Ο προκλητικός γείτονας εξ Ανατολών συνεχίζει και σήμερα τις προκλητικές του ενέργειες. Με παραβιάσεις του εθνικού μας  εναέριου χώρου και με προσβλητικές τακτικές στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Ο Θεός ήδη τιμώρησε αυτές τις ενέργειες εντός του ναού.

Κλείνοντας την ομιλία του  ο δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε ότι «Ηθικό χρέος είναι για εμάς η διενέργεια των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής Αλλοτινές Πατρίδες, για την ηθική δικαίωση όσον χάθηκαν. Όσο προκόβουν και ευημερούν οι νέοι τόποι, όπως η Νέα Ερυθραία μας, τόσο θα υπάρχουν για πάντα Νέες Πατρίδες. Προσευχόμαστε να σημάνουν και πάλι οι καμπάνες στις εκκλησιές μας στην Ιωνική και Αιολική γη».

Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση, συντονίστρια των εκδηλώσεων, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο δέσιμο των προσφύγων με τους τόπους και τους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους.

Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα από την Ένωση Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.

«Ευχαριστούμε τους σπουδαστές του ΙΕΚ Κηφισιάς Ευάγγελο Λουτριώτη, Αντώνιο Μέμο και Νικόλαο Στόλη για τη φωτογραφική κάλυψη», σημειώνει, τέλος, ο Δήμος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet