Ενδιαφέρουσες πλευρές του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς
Κοινωνία

Ενδιαφέρουσες πλευρές του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιου του Δήμου Κηφισιάς, με εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για την εποπτεία του τη Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα, πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιρετικές παρουσιάσεις της προσωπικότητας και του έργου του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, από δύο πολύ αξιόλογους ομιλητές, στο πλαίσιο του κύκλου «Μαθήματα Σύγχρονης Ιστορίας», τον οποίο επιμελείται ο ιστορικός Βλάσης Αγγζίδης.

Ο Ανδρέας Κούκος, νομικός, ιστορικός, πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας παρουσίασε το θέμα «Η Αντιπολίτευση κατά του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1831) – Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων».

Στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στις συνθήκες στην επαναστατημένη χώρα τον Ιανουάριο του 1828, την εποχή που ανέλαβε κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι ιδεολογικές θέσεις του πρώτου κυβερνήτη και των συνεργατών του είχαν οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής που είχε σαφή στοιχεία πολιτικού εκσυγχρονισμού, τα οποία όμως προϋπέθεταν την αναπόφευκτη θέσπιση σταδίων αυστηρά ελεγχόμενων. Αυτή η αντίληψη και η πορεία μείωσε τα περιθώρια διαλόγου με παραδοσιακές δυνάμεις που ένοιωσαν να αμφισβητούνται τα συμφέροντά τους από το σχέδιο του Καποδίστρια. Έτσι  ενισχύθηκαν οι αντικυβερνητικές δυνάμεις και βαθμιαία ανατράπηκαν οι ευνοϊκές για τον Καποδίστρια ισορροπίες. Σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της αντιπολίτευσης είχαν κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις, που θεώρησαν ότι η πολιτική του Καποδίστρια υπονόμευε τη δική τους ηγεμονική θέση στα πολιτικά ελληνικά πράγματα».

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Βαζαίος, ιατρός-συγγραφέας ανέπτυξε το θέμα «Ο Καποδίστριας μέσα από τις στήλες της εφημερίδας “Ανεξάρτητος” της Ύδρας».

Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του Ι. Καποδίστρια από την εφημερίδα  «Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος», που πρωτοεκδόθηκε στην Ύδρα το 1827, τονίζοντας:

«Τον Ι. Καποδίστρια, τον κυβερνήτη όπως τον αποκαλούσε, περιέβαλε  με σεβασμό ο εκδότης  και οι σχέσεις τους ήταν σχέσεις εμπιστοσύνης και αποδοχής. Ήταν ένας από τους ελάχιστους Υδραίους, αν όχι ο μόνος, που στάθηκε δίπλα στον κυβερνήτη. Ο Κερκυραίος αριστοκράτης και ο  αυστηρός  και  εριστικός Υδραίος ναυτικός αγωνιστής, ο χαλκέντερος εργάτης του Τύπου, φαίνεται ότι βρήκαν κοινά σημεία στις Αρχές και στις Αξίες που υπηρετούσαν. Ο κυβερνήτης, με τον προσεκτικό πατριωτισμό του πολύπειρου διπλωμάτη και ο Π.Κ. Παντελή με την ορμητική και συχνά οργίλη αρθρογραφία του, υπηρέτησαν τον ίδιο σκοπό.

“Οι Δημοκρατικοί θεσμοί είναι το προσεκτικόν τέρμα και όχι η απρόσεκτος αρχή” έγραφε ο Ι.Καποδίστριας και ο Π.Κ. Παντελή ανυποχώρητος στις αρχές του υπάκουσε στην παράκλησή του και ανέστειλε την κυκλοφορία του “Ανεξαρτήτου” στην Αίγινα. Ήταν τότε που το πολιτικό του ένστικτο τον έφερε σε αντίθεση, σε ανοιχτό πόλεμο με το περιβάλλον του κυβερνήτη, χωρίς όμως να επηρεασθούν στο παραμικρό οι προσωπικές τους σχέσεις. Ήταν οι αντιφάσεις σπουδαίων ανδρών της εποχής, που προανήγγειλαν όμως το  τραγικό για την Πατρίδα τέλος του Ι. Καποδίστρια.

Η δολοφονία του Ι. Καποδίστρια έκλεισε τον κύκλο του αίματος και του θανάτου, που άνοιξε ο Μέττερνιχ, με το μισελληνικό του μένος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet