Επετειακή εκδήλωση από τη ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Κοινωνία

Επετειακή εκδήλωση από τη ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 η επετειακή εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργάνωσε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ), με θέμα: «Γυναικείες διαδρομές από τη Μικρασία στην Ελλάδα: Ομιλία, Μαρτυρίες, Αναμνήσεις» στη Βίλα Μπότση της Ν. Ερυθραίας με την φιλοξενία του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ).

Η Αγγελική Παπάζογλου, πρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και δημοτική σύμβουλος ανέφερε ότι «η εκδήλωση εστιάζει στη γυναικεία οπτική του ξεριζωμού από τις αλησμόνητες πατρίδες και την εγκατάσταση στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Η γυναίκα Μικρασιάτισσα, η μάνα, η κόρη, η αδελφή αποτέλεσε μία σπουδαία μορφή παραδείγματος επιβίωσης και προκοπής στη νέα πραγματικότητα και τις αντίξοες συνθήκες της προσφυγιάς που κατάφερε σε αυτή τη νέα πατρίδα να εργαστεί, να στηρίξει την οικογένειά της, αλλά να διατηρήσει και ζωντανές τις μνήμες, τις παραδόσεις και την μικρασιάτικη ταυτότητα

Και αυτό γιατί οι μικρασιάτισσες αποτέλεσαν πομπούς των παραδόσεων, του πολιτισμού και της αισθητικής της Μικρασίας μέσα από τα τραγούδια τους, τις αφηγήσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα φαγητά τους, τα παιχνίδια, τις γιορτές και τα γλέντια τους, μέσα από τις τέχνες τους (ταπητουργία, κεραμεική κλπ) που μπόλιασαν τον ελλαδικό χώρο. Σε αυτήν την εκδήλωση, που στοχεύει να συμβάλλει στον ιστορικό αναστοχασμό μας, ως Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς τιμούμε τη Μικρασιάτισσα Μάνα και πιο ξεχωριστά τις μικρασιάτισσες γυναίκες της Νέας Ερυθραίας και του Δήμου Κηφισιάς ευρύτερα».

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση για την εκδήλωση

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet