Επιμορφωτικό σεμινάριο για την πρόληψη χρήσης αλκοόλ από εφήβους από το Κ.Π. «Προνόη»
Κοινωνία

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την πρόληψη χρήσης αλκοόλ από εφήβους από το Κ.Π. «Προνόη»

Επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματιών υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας «Οδηγός πρόληψης αλκοόλ» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 από το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και την υπεύθυνη κ. Ευαγγελία Φρυδά.

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν συνολικά 17 μέλη και είχαν τη δυνατότητα, αρχικά να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης του αλκοόλ στους μαθητές, για τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για τη χρήση αλκοόλ στους εφήβους, για καλές πρακτικές ανάλογων προγραμμάτων πρόληψης και να επιμορφωθούν στην αξιοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης πρόληψης στην ομάδα – τάξη  τους.

Όπως επισημαίνει το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη», στη συνοπτική αποτίμηση της τελευταίας έρευνας για τα οινοπνευματώδη ποτά στους εφήβους 13-19 ετών (2015) ,που δημοσίευσε το ΕΠΙΨΥ το 2016 για τη χώρα μας, σημειώνονται ενδεικτικά τα εξής:

  • Η πλειονότητα των μαθητών της Α΄ Λυκείου (91,3%) θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά, κυρίως σε εκείνα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
  • Πρόσφατη (τον τελευταίο μήνα) κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αναφέρεται από δύο στους τρεις εφήβους (66,2%), ενώ κατανάλωση τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα αναφέρει ένας στους 13 μαθητές (7,6%).
  • Ένας στους τέσσερις μαθητές (27,6%) απαντά ότι μέθυσε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο και ποσοστό 6,2% ότι μέθυσαν τουλάχιστον τρεις φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ σχεδόν ένας στους 14 μαθητές (7,3%) απάντησε ότι είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό. Επιπλέον, ένας στους έξι (15,4%) αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου υπήρξε επιβάτης σε όχημα του οποίου ο οδηγός είχε πιει πολύ, ενώ σχεδόν ένας στους 10 (9,7%) αναφέρει ότι οδήγησε ο ίδιος κάποιο μηχανοκίνητο όχημα και σε ποσοστό 0,9% ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα ως οδηγοί.

Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, όταν ο έφηβος αποφασίσει να πειραματιστεί με κάποια ουσία είναι πιθανό να επιλέξει το αλκοόλ εν συγκρίσει με άλλες ουσίες (Hummeletal, 2013), ενισχύουν τους λόγους  αναγκαιότητας της επιμόρφωσης στον «Οδηγό πρόληψης αλκοόλ» από το Κ.Π. «Προνόη», καθώς και στην ένταξή του στις σταθερές παρεμβάσεις του.

Την εμπειρία της επιμόρφωσης, οι συμμετέχοντες την αξιολόγησαν ως καινοτόμα, άμεσα εφαρμόσιμη στους μαθητές, ρεαλιστική, επιστημονικά έγκυρη. μέσα σε ένα οργανωτικό κλίμα ζεστής υποδοχής.

Συντονίστρια της επιμόρφωσης ήταν η κ. Βασιλική Αλεξάκη, κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονικό στέλεχος πρόληψης του Κ.Π. «Προνόη».

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ευχαριστεί, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, όλους τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη τους να επιμορφωθούν στο νέο εργαλείο πρόληψης του αλκοόλ σε εφήβους.

Το Κ.Π. «Προνόη» δραστηριοποιείται, με την άδεια του υπουργείου Παιδείας, με παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και με ατομική συμβουλευτική για θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ 210 8082673, Δήλου 10, 14562 – Κηφισιά και ηλεκτρονικά στο e-mail: [email protected], εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet