Ευαισθητοποίηση μαθητών κατά του καπνίσματος από την «Προνόη»
Κοινωνία

Ευαισθητοποίηση μαθητών κατά του καπνίσματος από την «Προνόη»

Το πρόγραμμα βραχείας παρέμβασης για την πρόληψη της εξάρτησης από το κάπνισμα και το αλκοόλ «Ένα βήμα για συζήτηση» πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «Προνόη», την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης.

Η παρέμβαση υλοποιήθηκε σε δύο τμήματα του Σχολείου, στη Δ΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού με διάρκεια τρεις διδακτικές ώρες και ευαισθητοποιήθηκαν στο σύνολο 32 μαθητές. Υπεύθυνη για τον συντονισμό του προγράμματος είναι η κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου και υλοποίησε το πρόγραμμα με τη βοήθεια των εκπαιδευόμενων κοινωνικών λειτουργών και των εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη».

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι , σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της εξάρτησης, τις συνέπειες της χρήσης των νομίμων εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς επίσης και τα αίτια που ωθούν κάποιον στη χρήση τους. Η «Προνόη» στοχεύει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος να αναπτύξει νέους ανθρώπους με κρίση και προβληματισμό απέναντι σε απόψεις και στάσεις σχετικά με τη χρήση, αλλά και απέναντι σε θέματα που τους απασχολούν γενικότερα, αναδεικνύοντας και ενθαρρύνοντας θετικά πρότυπα και έναν τρόπο ζωής υγιή, δημιουργικό και υπεύθυνο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απορίες τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να συνεργαστούν σε ομάδες και μέσα από τις ενότητες του προγράμματος να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και προσήλωση.

Το πρόγραμμα «Ένα βήμα για συζήτηση» για μαθητές Δημοτικού καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου «Είμαι και Εγώ στην Πρόληψη» εφαρμόστηκαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε εκατοντάδες μαθητές του Δήμου Κηφισιάς αλλά και των όμορων Δήμων.

Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» στον αγώνα του στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων για τα παιδιά και τους εφήβους παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στους εκπαιδευτικούς και γονείς. Συγκεκριμένα για το κάπνισμα, το ερχόμενο έτος 2015-2016, θα πραγματοποιηθεί ένα επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Πρόληψη του Καπνίσματος ενώ για τους γονείς θα λειτουργήσει ομαδικό πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος με τίτλο «Γίνε Παράδειγμα, Κόψε το Κάπνισμα». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου «Η πρόληψη του καπνίσματος χρειάζεται να ξεκινά από νωρίς και το βασικότερο να ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο!».

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης «Προνόη», στον αριθμό τηλεφώνου 210 8082673 ή στο e-mail: [email protected] ή στον ιστότοπο της Προνόη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet