Η αστυνόμευση στην Κηφισιά σε… πρώτη ημερήσια διάταξη
Κοινωνία

Η αστυνόμευση στην Κηφισιά σε… πρώτη ημερήσια διάταξη

Ενδιαφέρουσες απόψεις κατατέθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς με θέμα την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015. Ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους στο συγκεκριμένο προάστιο, το οποίο, αν και δεν θεωρείται από τις πλέον εγκληματογόνες περιοχές της χώρας, ωστόσο αντιμετωπίζει αρκετά θέματα παραβατικότητας.

Στην πρόσκληση για αυτή την ειδική παρουσίαση ανταποκρίθηκαν τόσο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, όσο και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα οι κ.κ. Πέτρος Κωνσταντής, δ/ντής Αστυνομίας Β.Α. Αττικής, Εμμανουήλ Δασκαλάκης, δ/ντής υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Β.Α. Αττικής, Ιωάννης Λιανουδάκης, δ/τής Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, Παναγιώτης Καραμπούλης, δ/τής Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ερυθραίας, Ιωάννης Σκούρας, δ/τής Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς.

Επίσης, παρέστησαν κι έλαβαν τον λόγο ο ειδικός σύμβουλος Ασφαλείας του Δήμου Κηφισιάς, αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Ιωάννης Σκλάβος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας Δήμου Κηφισιάς, υποναύαρχος Π.Ν. ε.α. Μάρκος Μάστρακας.

«Δει δε χρημάτων…»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η όλη συζήτηση για την αστυνόμευση στην πόλη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το πρόβλημα της αυξημένης παραβατικότητας, συνδέθηκαν από όλους τους ομιλητές με τη δυσμενέστατη οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα και η οποία επηρεάζει την Ελληνική Αστυνομία τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και υλικοτεχνικής υποδομής.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές φορές έγινε αναφορά στην ευαισθητοποίηση του πολίτη-δημότη, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κρίσιμο συνεργάτη των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου οι τελευταίες να ενημερώνονται άμεσα για οποιοδήποτε φαινόμενο παραβατικότητας.

Γιώργος Θωμάκος – Δήμαρχος Κηφισιάς
«Εθελοντική ομάδα παρακολούθησης από πολίτες»

Γιώργος ΘωμάκοςΣτην εισήγησή του, ο δήμαρχος Κηφισιάς εξήρε το έργο των αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας ότι η ποιότητα της αστυνόμευσης είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, σε αντίθεση με την ποσότητα, στην οποία εστιάζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα στην πόλη, που «κατά περιόδους εμφανίζει εξάρσεις που σοκάρουν», ενώ έκανε επίσης λόγο για τους βανδαλισμούς σε σχολεία και δημόσιους χώρους, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται από κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, ζήτησε να αυξηθούν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αδαμών, όπου έχει παρατηρηθεί απουσία των στελεχών της συγκεκριμένης ομάδας.

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής, τουλάχιστον όχι πριν υπάρξει διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ζήτησε η ενιαία αστυνομική μονάδα να είναι «μάχιμη» και να στεγαστεί σε κτήριο που να βρίσκεται κατά το δυνατόν στο γεωγραφικό μέσο των τριών Δημοτικών Ενοτήτων (πρότεινε το κτήριο των πρώην σχολών του ΟΑΕΔ, που περιβάλλεται από τις οδούς Τατοΐου, Ερυμάνθου και Λύρα).

Ο δήμαρχος πρότεινε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και σε επίπεδο προέγκρισης, να συναινέσει στη δημιουργία εθελοντικής ομάδας πολιτών, που θα παρακολουθούν από το σπίτι τους την κίνηση στη γειτονιά τους, προκειμένου να εντοπίσουν κάποιες ύποπτες συμπεριφορές και να ειδοποιούν την Αστυνομία, δράση η οποία ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει και μέσω ΚοινΣΕπ.

Επίσης, είπε ότι εξετάζεται η σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία παροχής φύλαξης, προκειμένου να υπάρχει πιλοτικά αστυνόμευση στα σχολεία και τα δημοτικά κτήρια, από τις 18:00 έως 06:00, με ιδιωτικούς αστυνομικούς να παρακολουθούν το έργο της εν λόγω εταιρείας.

Τέλος, πρότεινε να εξεταστεί η ανασύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Πάραβατικότητας, αλλά και η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους πολίτες, με συμβουλές για την προστασία τους από την εγκληματικότητα.

Δημήτρης Αναγνωστάκης – Γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης
«Δεν εξωραΐζουμε την κατάσταση, αλλά την πολεμάμε»

Δημήτρης ΑναγνωστάκηςΟ γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν έχει σκοπό να εξωραΐσει την κατάσταση, αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη της οποίας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ξεπεράσουν τις οικονομικές και άλλες ελλείψεις.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης αναφέρθηκε με καλά λόγια για τον τέως υπουργό Γιάννη Πανούση, πολλές από τις πρωτοβουλίες του οποίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνεχίζονται και από τον νυν υπουργό Νίκο Τόσκα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου και συγκεκριμένα στην εφαρμογή του μοντέλου της πιλοτικής αστυνόμευσης και στην αναδιοργάνωση-αναδιάταξη υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος για τον δημότη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναβίωση του Αστυνομικού της Γειτονιάς, που «σημειώνει εξαιρετικά αποτελέσματα», όπως είπε, στη λειτουργία ευέλικτων πεζών περιπολιών και στη δημιουργία κινητών αστυνομικών μονάδων, που αποτελούνται από στέλεχος της Τάξης, της Ασφάλειας και της Τροχαίας και, σε μερικές περιπτώσεις, από ψυχολόγο.

Ο γ.γ. εξέφρασε την ελπίδα ότι, παρά τις δυσκολίες, τα πράγματα θα βελτιωθούν και δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν οι δήμοι σε χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών φύλαξης, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, πριν τη λήψη των αποφάσεων για συγχώνευση Αστυνομικών Τμημάτων. Ωστόσο, την τελευταία τη θεώρησε απαραίτητη, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, για την εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Είπε δε χαρακτηριστικά, ότι ο πολίτης νιώθει ασφάλεια με το να βλέπει την «ταμπέλα» ενός Αστυνομικού Τμήματος, αλλά δεν αναρωτιέται πόσο αποτελεσματική αστυνόμευση μπορεί να του παράσχει υπό τις σημερινές συνθήκες.

Ο κ. Δ. Αναγνωστάκης ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης για την καλύτερη αποτύπωση των προβλημάτων εγκληματικότητας ανά περιοχή, προκειμένου να υπάρξει μακρόπνοος σχεδιασμός, παρότρυνε προς την κατεύθυνση δημιουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας και ζήτησε πίστωση χρόνου για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, στον συγκεκριμένο τομέα, η νέα κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ.

Το πάνελ με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ιδιαίτερα χρήσιμες ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των παριστάμενων εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ., από τις οποίες «σταχυολογήσαμε» κωδικοποιημένα τις εξής:

  • Το έγκλημα εκσυγχρονίζεται, οπότε είναι αναγκαίο να υπάρξει αντίστοιχη προσαρμογή των αστυνομικών υπηρεσιών.
  • Υπάρχει διαρκής χαρτογράφηση των εγκληματογόνων περιοχών του Δήμου και με βάση αυτή, σχεδιάζεται η δράση των αστυνομικών υπηρεσιών, μέχρι την εξάλειψη των εστιών εγκληματικότητας.
  • Η συνεργασία του πολίτη, μέσω της άμεσης ενημέρωσης των αστυνομικών δυνάμεων, για οτιδήποτε ύποπτο πέφτει στην αντίληψή του είναι ιδιαίτερα σημαντική.
  • Η φρούρηση στόχων (που στον Δήμο Κηφισιάς έχουν την… τιμητική τους) και αθλητικών διοργανώσεων απορροφά μεγάλο μέρος του διαθέσιμου αστυνομικού προσωπικού.
  • Η μεγάλη έκταση και η ιδιαίτερη γεωγραφία – χωροταξία του Δήμου δυσκολεύει την αστυνόμευσή του με τις υπάρχουσες διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις.
  • Η «βαριά» εγκληματικότητα στην πόλη είναι περιορισμένη, ενώ και η μικρο-εγκληματικότητα βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ως αποδεκτή κατάσταση.
  • Η αναδιάταξη των υπηρεσιών είναι κρίσιμη για την εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για το Αστυνομικό Σώμα, ιδιαίτερα στις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
  • Η ενημέρωση του πολίτη για θέματα προσωπικής ασφάλειας (έγινε αναλυτική και χρήσιμη σχετική ενημέρωση από τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς) είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη εγκληματικών ενεργειών.
  • Το Αστυνομικό Τμήμα είναι η «κοιτίδα» της ΕΛ.ΑΣ. και πρέπει να ενισχυθεί.
  • Η απασχόληση αστυνομικών με πρόσθετη αμοιβή, εκτός ωραρίου, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μπορεί να δώσει λύση στο σημερινό πρόβλημα αστυνόμευσης.
  • Θα υπάρξει αύξηση των αστυνομικών περιπολιών στον Δήμο Κηφισιάς και μετά από δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί επανεξέταση της κατάστασης.
Οι παρεμβάσεις των συμβούλων

Δ.Σ. Κηφισιάς για την ασφάλεια

Για το θέμα παρεμβάσεις έγιναν και από την πλευρά των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων, από τις οποίες οι κυριότερες εστιάστηκαν στα εξής:

  • Η εγκληματικότητα συνιστά πολυσύνθετο πρόβλημα, άμεσα σχετιζόμενο με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και άρα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την αντιμετώπιση των παραγόντων που τη συντηρούν.
  • Η δημιουργία εθελοντικών ομάδων ενέχει τους κινδύνους να προσελκύσουν άτομα που εμφορούνται από ακραία αντικοινωνικά αισθήματα.
  • Η συζήτηση θα  έπρεπε να είχε γίνει πιο προγραμματισμένα και να επικεντρωθεί περισσότερο στα προβλήματα εγκληματικότητας που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κηφισιάς και να μην επεκταθεί στα γενικότερα προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ.
  • Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε οι Δήμοι να μπορούν ευκολότερα να επιβάλλουν κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβατικότητας.
  • Είναι αναγκαία η ενημέρωση του δημότη, μέσω της έκδοσης ειδικού φυλλαδίου για θέματα πρόληψης της παραβατικότητας.
  • Πρέπει να εξεταστεί η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων στα σχολεία, αλλά και σε άλλα ειδικά κοινά, όπου εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. να δίνουν χρήσιμες συμβουλές πάνω στα θέματα της παραβατικότητας.
  • Οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, ενώ παράλληλα αρκετές φορές η δράση τους δημιουργεί πρόσθετους… προβληματισμούς κι ερωτηματικά.

Σημειώνεται ότι κάποιες από τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων έγιναν ήδη δεκτές, ενώ κάποιες θα εξετασθούν, από μέρους τόσο του υπουργείου, όσο και των επιχειρησιακών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η δέσμευση όλων ήταν να επαναληφθεί μία παρόμοια συνάντηση, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, για να επανεξετασθεί η κατάσταση.

Ψήφιση προτάσεων μετ’ εμποδίων

Το κλίμα στην αίθουσα συνεδριάσεων πήγε να… χαλάσει προς το τέλος, όταν ο δήμαρχος ζήτησε να μπουν προς ψήφιση κάποιες από τις προτάσεις που είχε διατυπώσει αρχικώς, για να συναντήσει την αντίδραση των περισσότερων συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίοι θεωρούσαν «πρόωρο» να μπουν σε μία τέτοια διαδικασία και μάλιστα, χωρίς να έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένες εισηγήσεις από πλευράς διοίκησης.

Ακολούθησε εξαντλητικός και κουραστικός διάλογος (ενώ οι δείκτες του ρολογιού πλησίαζαν να δείξουν μεσάνυχτα) και τελικώς, η διοίκηση έφερε και ψήφισε κατά πλειοψηφία τις προτάσεις της για «διάγνωση» των προθέσεων των δημοτών για τη σύσταση εθελοντικής ομάδας παρακολούθησης, την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και για την αναβίωση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, ενώ αποσύρθηκαν οι προτάσεις για συμμετοχή ΚοινΣΕπ στη συγκεκριμένη δράση και της ανάθεσης φύλαξης δημοτικών κτηρίων και σχολείων σε ιδιώτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet