Video

Θυελλώδης συνεδρίαση για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας -VIDEO

Ιδιαίτερα χαμηλό ήταν το «βαρομετρικό» για τη δημοτική αρχή του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015.

Γονείς μαθητώνΓονείς μαθητών(1)

Το συγκεντρωμένο πλήθος στην αίθουσα συνεδριάσεων, αποτελούμενο από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας (Δήμος: Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για το 1ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας), το οποίο ανέστειλε μέχρι… νεωτέρας τη λειτουργία του λόγω σοβαρών κτηριακών προβλημάτων, είχε κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του…

Γ. Θωμάκος: Κάναμε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία
Γιώργος Θωμάκος, δήμαρχος Κηφισιάς
Γιώργος Θωμάκος, δήμαρχος Κηφισιάς

Ο δήμαρχος έδειξε από την αρχή (και στα λόγια, αλλά και με την όλη στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης) ότι κατανοεί την αγωνία των γονέων και τη σκληρή κριτική που ασκούν στη δημοτική Αρχή, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε να εξηγήσει ότι από πλευράς διοίκησης έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε.

Αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα όσα μεσολάβησαν από το πρωινό του Φεβρουαρίου του 2015, οπότε έπεσε τμήμα του ταβανιού σε μία αίθουσα στο παλαιό κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας (ευτυχώς οι μαθητές είχαν πριν λίγη ώρα φύγει για εκδρομή), ο κ. Γιώργος Θωμάκος έφθασε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και κυρίως στην ογκώδη (4 τεύχη και 5 χάρτες) μελέτη στατικότητας του κτηρίου, την οποία η διοίκηση παρέλαβε μόλις την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία προσέφυγε ο Δήμος (αφού οι Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. – ΚΤΥΠ, πρώην ΟΣΚ) δεν αναλάμβαναν το συγκεκριμένο έργο.

Η εν λόγω μελέτη διαβιβάστηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 στην Πολεοδομία Βορείου Τομέα, η οποία το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου απέστειλε στον Δήμο έγγραφο με το οποίο κρίνει ακατάλληλο το σχολείο και ζητά την άμεση αναστολή της λειτουργίας του και άμεση αποκατάσταση του φέροντα οπλισμού αυτού.

Από εκεί και πέρα, η διοίκηση, μετά από συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, πρότεινε τη μεταστέγαση του σχολείου στον χώρο όπου συστεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο Κηφισιάς και το ΙΕΚ, καθώς εκεί υπάρχει προστατευμένος προαύλειος χώρος, 5 κενές αίθουσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χώρος για να φιλοξενηθούν 10 λυόμενες κατασκευές, που ωστόσο είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα έρθουν.

Επίσης, η διοίκηση, διά του δημάρχου, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τις εμπλεκόμενες προϊστάμενες αρχές (Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Περιφέρεια Αττικής, υπουργείο Παιδείας) προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, τόσο για τη μεταστέγαση του σχολείου, όσο και για τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις της διοίκησης συνέπιπταν με όσα ζητούσαν οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ερυθραίας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων στο ψήφισμα που είχαν υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο ωστόσο επιπρόσθετα ζητείτο ο άμεσος τεχνικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία του Δήμου, η «ταυτοποίησή» τους στο συγκεκριμένο ζήτημα και η έναρξη τεχνικών επισκευών όπου απαιτούνται, αρχίζοντας από τα παλαιότερα σχολικά κτήρια.

Εδώ και τώρα λύση απαίτησαν οι γονείς των μαθητών
Επίδειξη υλικού από αυτό που έπεσε από το ταβάνι του σχολείου.
Επίδειξη υλικού από αυτό που έπεσε από το ταβάνι του σχολείου.

Το γεγονός της μη δυνατότητας από πλευράς δημοτικής Αρχής να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τόσο για τη μεταστέγαση, όσο και για την ολοκλήρωση των επισκευών στο σχολείο, καθώς και η μη αποδοχή του τρίτου θέματος του ψηφίσματός τους (η δημοτική αρχή δεν διαφώνησε με την ουσία του, αλλά ζήτησε χρονικό περιθώριο προκειμένου να εξεταστεί από τις Υπηρεσίες και να ενταχθεί στον προγραμματισμό του Δήμου) ήταν δύο από τα σημεία που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά των γονιών.

Παράλληλα, οι ίδιοι θεώρησαν ότι εμπαίζονταν όλο αυτό το διάστημα από τη δημοτική Αρχή, η οποία τους διαβεβαίωνε ότι το σχολείο που πάνε τα παιδιά τους ήταν ασφαλές, ενώ σήμερα παραδέχεται ότι είναι ακατάλληλο. Πολλές φορές, μάλιστα, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ερώτημα προς τη διοίκηση «γιατί μας λέγατε να στείλουμε τα παιδιά μας σε αυτό το σχολείο;», δείχνοντας να μην ικανοποιούνται από τις απαντήσεις του δημάρχου, ότι όλοι οι φορείς -προφορικά και όχι γραπτώς- βεβαίωναν για την καταλληλότητα του κτηρίου, προσθέτοντας ότι η διοίκηση χρειαζόταν έγγραφη διαβεβαίωση για να λάβει οποιαδήποτε απόφαση, κάτι που συνέβη σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 4 Νοεμβρίου) από την Πολεοδομία Βορείου Τομέα.

Οι γονείς δεν χαρίστηκαν ούτε στη μείζονα μειοψηφία

Το ζήτημα, όπως δυστυχώς συνηθίζεται, αποτέλεσε αφορμή για πολλές ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ συμβούλων της διοίκησης και της μείζονος μειοψηφίας για το ποιος ευθύνεται για το «κατάντημα» του κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολίου, με αποτέλεσμα οι γονείς να αγανακτήσουν και να τα βάλουν τόσο με το σύνολο των συμβούλων που, όπως είπαν, προσπαθούσαν να «πολιτικοποιήσουν» το θέμα. Μάλιστα, πολλές φορές, απευθυνόμενοι σε συμβούλους της μείζονος, τους είπαν ότι «εσείς δεν πρέπει να μιλάτε, γιατί τόσα χρόνια κάνατε μόνο μπογιατίσματα στο κτήριο».

Τι ζήτησαν Σύλλογοι κι εκπαιδευτικό προσωπικό

Στις, δυστυχώς, λίγες στιγμές όπου στην αίθουσα επικράτησε σχετική ηρεμία, οι πρόεδροι των προαναφερόμενων συλλόγων, αλλά και ο διευθυντής του σχολείου προσπάθησαν να θέσουν τα κύρια αιτήματά τους.

Ελευθέριος Παπαγεωργίου
Ελευθέριος Παπαγεωργίου

Ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργίου (πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων), αφού θεώρησε ότι η δημοτική Αρχή χειρίστηκε λανθασμένα το ζήτημα το τελευταίο διάστημα, ζήτησε το σχολείο να πάει προσωρινά σε κάποιο χώρο, αλλά ενιαία, χωρίς «κατακερματισμό» (κάτι που, ωστόσο, αργότερα έγινε αποδεκτό στην πρώτη άμεση φάση μεταστέγασής του), τα μαθήματα να συνεχιστούν να γίνονται πρωινές ώρες, να συμμετάσχουν κι εκπρόσωποι των Συλλόγων στις συναντήσεις με τους φορείς για το μέλλον του Σχολείου και να προχωρήσουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οι επισκευές στο 1ο Δημοτικό, «για να μην μείνουμε ξεχασμένοι στα προκάτ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στράτος Ρότσκος
Στράτος Ρότσκος

Από την πλευρά του, ο κ. Στράτος Ρότσκος, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Κηφισιάς, αφού επεσήμανε ότι τα προβλήματα στο 1ο Δημοτικό είναι παλιά και είχαν ενημερωθεί γι’ αυτά και οι προηγούμενες διοικήσεις, ζήτησε άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, αλλά και επέκταση των ελέγχων σε όλα τα σχολεία της πόλης. «Κάθε δύο χρόνια πέφτουν τα ταβάνια σε σχολεία της Κηφισιάς, δεν είναι δυνατόν αυτό!» πρόσθεσε.

Γιάννης Μεριχωβίτης
Γιάννης Μεριχωβίτης

Τέλος, ο διευθυντής του Σχολείου, Γιάννης Μεριχωβίτης, επεσήμανε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί γενικά στα σχολεία, εξέφρασε την άποψη ότι δυστυχώς και στον Δήμο Κηφισιάς «φαίνεται ότι η διοίκηση δεν έχει συνέχεια», και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευές στο «γηρασμένο» 1ο Δημοτικό Σχολείο. Επίσης, εξέφρασε το αίτημα των διδασκόντων ότι το σχολείο θα πρέπει να μεταστεγαστεί «ακέραιο και ενιαίο», ενώ συνηγόρησε ως προς τον χώρο που προτείνει η διοίκηση, με μόνο μειονέκτημα τη μακρινή απόσταση από τα σπίτια των μαθητών.

Ωστόσο, χρειάστηκε κι άλλη παρέμβαση εκπροσώπων των Συλλόγων, οι οποίοι ζητούσαν, με όλους τους τρόπους, να τους δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ωστόσο δεν πήραν ποτέ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το ξέσπασμα (δείτε το βίντεο) της κας Ευαγγελίας Σωτηροπούλου, μέλους της Ένωσης Γονέων Σχολείων Δήμου Κηφισιάς, ότι δεν μπορεί μια χώρα που τηρεί τα χρονοδιαγράμματα για τους δανειστές, να μην μπορεί να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία ενός σχολείου!

Πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων

Κόντρες με συμβούλους

Από πλευράς δημοτικών συμβούλων ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε σε παραταξιακές αντιπαραθέσεις, άνευ ουσίας, εν μέσω των οποίων κατατέθηκαν ωστόσο και κάποιες επισημάνσεις – προτάσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη διοίκηση. Σταχυολογώντας κάποιες από αυτές θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τις εξής:

  • Να επιδιωχθεί άμεσα, μέσω της Περιφέρειας, η καθημερινή μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία στο σχολείο όπου θα μεταστεγαστούν.
  • Οι ΚΤΥΠ δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες εργασίες στο 1ο Δημοτικό. Αυτές να αναληφθούν με ίδιους πόρους του Δήμου από τα αποθεματικά του.
  • Να επιδιωχθεί χρηματοδότηση όχι μόνο για τις επείγουσες κατασκευαστικές εργασίες, αλλά και για την επέκταση των υφιστάμενων αιθουσών στο σχολείο.
  • Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα σχολεία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
  • Να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις αρμόδιες αρχές, για να μη «βαλτώσει» το θέμα.
  • Να εκδίδεται πιστοποιητικό καταλληλότητας για κάθε σχολική μονάδα, το οποίο να ανανεώνεται τακτικά.
  • Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων που έχουν εγκριθεί (π.χ. 9ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία), καθώς θα αυξηθούν οι ανάγκες λόγω εισροής μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία.
Πέρασε το ψήφισμα των Συλλόγων

Αγανάκτηση γονέων

Μετά από πολύωρες συζητήσεις κι αντεγκλήσεις, λίγο πριν τις 23:30, το Σώμα βρισκόταν μπροστά σε δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν της διοίκησης και η δεύτερη των Συλλόγων, οι οποίες διαφοροποιούνταν στο σημείο ότι οι Σύλλογοι ζητούσαν από τώρα τη δέσμευση του Δήμου ότι θα προχωρήσει σε τεχνικούς ελέγχους όλων των σχολικών μονάδων.

Τελικώς, κάτι μερικά «λευκά» από την πλευρά της διοίκησης, κάτι η ασφυκτική πίεση των γονιών, οδήγησαν στο να υπερψηφιστεί το ψήφισμα των Συλλόγων (έλαβε 18 θετικές ψήφους, 13 αρνητικές, ενώ τέσσερις σύμβουλοι ψήφισαν «λευκό»).

Πάντως, οι εντάσεις δεν έλλειψαν και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας και γονέων, με χαρακτηριστικότερη στιγμή το επεισόδιο που πήγε να δημιουργηθεί μεταξύ πατέρα μαθητή και του αντιδημάρχου Καθαριότητας Χρήστου Καλού (δες το βίντεο).

Όσο για το άμεσο μέλλον, αναμένεται το πότε θα προκύψει το «ραντεβού» των αρμοδίων φορέων για τις κινήσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν από εδώ και πέρα και το πότε θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αποφασιστούν οι τελικές λύσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet