Κ.Π. «Προνόη»: Επιμόρφωση νηπιαγωγών σε πρόγραμμα ψυχοσεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Κοινωνία

Κ.Π. «Προνόη»: Επιμόρφωση νηπιαγωγών σε πρόγραμμα ψυχοσεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Προνόη» Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, Σιαφαρίκα Ευαγγελία, υλοποίησε στις 1 & 2 Δεκεμβρίου 2018 επιμορφωτικό σεμινάριο σε νηπιαγωγούς στο πρόγραμμα ψυχοσεξουαλικής διαπαιδαγώγησης: «Ο Ρούλης Κουβαρούλης & Η Ρίτσα Κουβαρίτσα». Το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» (Δήλου 10, Κηφισιά).

Στο διήμερο  εκπαιδευτικό σεμινάριο, διάρκειας 12 ωρών, παρουσιάστηκε στους νηπιαγωγούς με βιωματικό τρόπο το εγχειρίδιο «Ο Ρούλης Κουβαρούλης & η Ρίτσα Κουβαρίτσα», μέσω της επεξεργασίας θεματικών ενοτήτων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Κ.Π. «Όραμα» Ν. Πέλλας  σε συνεργασία με νηπιαγωγούς του Νομού και εγκρίθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί κατά το τρέχον σχολικό έτος 2018/19.

Στόχος της εφαρμογής του προγράμματος  στους νηπιαγωγούς, είναι η ενημέρωση τους για τα επιστημονικά  δεδομένα και τις κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της ψυχοσεξουαλικής εκπαίδευσης, αλλά και η κατανόηση της σημασίας  της εκπαίδευσης  των νηπίων σε θέματα σεξουαλικής αγωγής και συμπεριφοράς. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των νηπιαγωγών αναφορικά με τον ρόλο τους αλλά και τον ρόλο των γονέων στη διαμόρφωση μιας κατάλληλης αναπτυξιακά, σεξουαλικής συμπεριφοράς, με τελικό στόχο την εξοικείωση των νηπιαγωγών με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε να είναι σε θέση να το εφαρμόσουν στα νήπια που φοιτούν στα σχολεία τους.

Στο επιμορφωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» συμμετείχαν 14 νηπιαγωγοί από την Κηφισιά, την Εκάλη και τη Νέα Ερυθραία, αλλά και από τους όμορους Δήμους Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας, καθώς και δύο μεταπτυχιακές φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το σεμινάριο, ως προς το περιεχόμενο, ιδιαίτερα στοχευμένο, δομημένο και συστηματικό, συμπεριλαμβάνοντας την απαραίτητη θεωρητική βάση αλλά και μία πληθώρα πρακτικών εφαρμογών. Ως προς τον τρόπο παρουσίασης, δήλωσαν πως ήταν ευχάριστος και παράλληλα μεταδοτικός και επιμορφωτικός. Τέλος, συμφώνησαν πως ένιωθαν περισσότερο επαρκείς αναφορικά με την ψυχοσεξουαλική τους κατάρτιση, αλλά και περισσότερο προετοιμασμένοι να εισάγουν την ψυχοσεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα νηπιαγωγεία και να διαχειριστούν σχετικά ζητήματα που ανακύπτουν στα νήπια και τους γονείς τους. Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η κ. Μακαρώνη Σωτηρία, ψυχολόγος Υγείας – MSc, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.

Την ημέρα του σεμιναρίου παρευρέθηκαν για τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα των νηπιαγωγών η κα Σιαφαρίκα Ευαγγελία, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας του υπ. Παιδείας και η κ. Πιτίδη- Τριανταφύλλου Αγγελική, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης και καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με ανακοίνωσή του το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό του Κ.Π. «Προνόη» ευχαριστεί όλους τους παρευρισκομένους, νηπιαγωγούς, επαγγελματίες υγείας και φοιτητές, για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στον φορέα σχετικά με την επιμόρφωσή τους στο πρόγραμμα «Ρούλης Κουβαρούλης» και την περαιτέρω διάχυση και εφαρμογή του στα νηπιαγωγεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet