Κ.Π. «Προνόη»: Ομιλία για την πρόληψη του bullying στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
Κοινωνία

Κ.Π. «Προνόη»: Ομιλία για την πρόληψη του bullying στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς

Την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Κηφισιάς «Προνόη» ομιλία στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας για την πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού. Ομιλήτρια ήταν η κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικό στέλεχος Πρόληψης του Κ.Π «Προνόη», Βασιλική Αλεξάκη.

Στην ομιλία συμμετείχαν 350 μαθητές και 15 εκπαιδευτικοί. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες να ενημερωθούν για τους αιτιολογικούς παράγοντες, αλλά και τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξει ένας έφηβος για τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού.

Επισημάνθηκε ο ρόλος όλων των υποσυστημάτων του σχολείου για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, ότι όλοι μαζί χρειάζεται:

  • Να αφιερώνουμε χρόνο. 
  • Να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα του εκφοβισμού ως σημαντικά.
  • Να θεωρούμε ο ένας των άλλων ικανό για να προτείνουμε λύσεις για την επίλυση περιστατικών εκφοβισμού.
  • Να δημιουργήσουμε δίκτυο υποστήριξης: μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί – υπηρεσίες δήμου.

Οι μαθητές ανέλαβαν δράση και συνέταξαν τη Διακήρυξη του σχολείου τους ενάντια στη βία, όπου χαρακτηριστικά έγραψαν:

  • «Όλοι είμαστε ίσοι, κανείς δεν μπορεί να καταπατάει τα ατομικά σου δικαιώματα!».
  • «Μη φοβάσαι να μιλήσεις! Μη το περνάς μόνος σου! Μίλα!»
  • «Είτε θύμα, είτε παρατηρητής, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις! Μη φοβάσαι!».

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την προσωπική ευθύνη που ανέλαβε ο κάθε μαθητής με το δικό του προσωπικό «βήμα» στο μονοπάτι για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:

  • «Μη φοβάσαι. Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου. Μη μένεις σιωπηλός. Μάθε να μιλάς, να αντιμετωπίζεις και να ξεπερνάς τα εμπόδια της ζωής. Η ζωή είναι μαραθώνιος και πρέπει να αντέξεις».
  • «Πρέπει να έχουμε δύναμη και να μην αφήνουμε κανέναν να μας εκβιάζει. Αν γίνει όμως αυτό, τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με το να απευθυνθούμε σε κάποιον καθηγητή μας ή στους γονείς μας».
  • «Εγώ τον συμβουλεύω από τη στιγμή που θα νιώσει ότι δέχεται bullying πρέπει να το πει στους γονείς του, στους φίλους του και να αναφερθεί στους καθηγητές του και εάν χρειαστεί και σε ειδικά site που υπάρχουν στο διαδίκτυο («Προνόη»). Εγώ πάντως, εάν κάποιος δεχθεί bullying, θα είμαι εκεί να τον στηρίξω».

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη», Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω ανακοίνωσης ευχαριστεί όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, αλλά κυρίως για την ανάληψη της δράσης τους στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Το Κ.Π «Προνόη» δραστηριοποιείται με παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και με ατομική συμβουλευτική για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Οι νδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στο Κ.Π. «Προνόη» (Δήλου 10, 14562, Κηφισιά, τηλ. 210 8082673) και ηλεκτρονικά στο e-mail: [email protected], εργάσιμες ημέρες και ώρες 10:00 – 14:00.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet