Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού
Κοινωνία

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού

Η Πρόληψη, η Ενημέρωση, η Αυτοεξέταση και η Έγκαιρη διάγνωση ήταν μερικά από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου Κηφισιάς, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Δύο επιστήμονες ειδικευμένοι στη νόσο, ο γυναικολόγος – χειρουργός μαστού Ηλίας Λυμπερόπουλος και ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Γκρίτζαλης, μίλησαν για τον προληπτικό έλεγχο που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες, ο οποίος αποτελεί και το δυνατό τους «όπλο» για την αντιμετώπιση της νόσου.

“Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες με 1,3 εκατομμύρια πάσχουσες ετησίως. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Η ενημέρωση των γυναικών στην αναγνώριση των ύποπτων σημείων που δυνητικά οφείλονται στη νόσο, καθώς και στην τεχνική της αυτοεξέτασης των μαστών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής. Η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό, μαζί με τη βοήθεια απεικονιστικών εξετάσεων (μαστογραφίας, υπερηχογραφήματος κ.ά.), μπορεί να οδηγήσει σε ανίχνευση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, οδηγώντας στο βέλτιστο προσδόκιμο για τη ζωή κάθε πάσχουσας. Γνώση σημαίνει δύναμη ζωής» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γυναικολόγος – χειρουργός μαστού Ηλίας Λυμπερόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Γκρίτζαλης επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας ενός επιτελείου γιατρών για την αντιμετώπιση της νόσου. «Ο  καρκίνος του μαστού επειδή δεν είναι μόνο σημαντική νόσος, αλλά ψυχοσωματική, χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση και θεραπεία, οπότε αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα επιτελείο γιατρών το οποίο περιλαμβάνει το Χειρουργό των Μαστών, τον Πλαστικό Χειρουργό, τον Παθολόγο Ογκολόγο, τον Ακτινολόγο και τον Ψυχολόγο».

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση την οποία προλόγισε ο πρόεδρος της Κοινωνικής Μέριμνας και γιατρός Απόστολος Κασιούρας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet