Νέα Ερυθραία: Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής
Κοινωνία

Νέα Ερυθραία: Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέστηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κυρίλλου και παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ερυθραία, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο μνημόσυνο συμμετείχαν επίσης ο αρχιερατικός επίτροπος Εκάλης – Νέας Ερυθραίας πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Ντέτσικας, ιερείς της Μητρόπολης και του Ιερού Ναού.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ερυθραίας, επεσήμανε:

«Στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων της Ανατολής και λίγο πριν τα 100 χρόνια από το χτίσιμο της Νέας Ερυθραίας περνούν από μπροστά μας και με τη βοήθεια των εκδηλώσεων των Αλλοτινών Πατρίδων όλες οι εικόνες, οι αρχές και οι αρετές του προαιώνιου πολιτισμού της Ιωνικής και Αιολικής Γης. Το δάκρυ αναμειγμένο με τον πηλό που χτίστηκαν τα πρώτα σπιτάκια στη Νέα Ερυθραία μας, έχει πετρώσει. Και από τα πλίθινα κτίσματα, το ξύλινο παράπηγμα της τότε Βαγγελίστρας και τους χωμάτινους δρόμους, σταδιακά φτάσαμε στη σύγχρονη Νέα Ερυθραία.

Ο Δήμος μας, το ΚΕΜΜΕ και τα άξια μικρασιατικά σωματεία της πόλης διατηρούν και διασώζουν τις παραδόσεις και τον Μικρασιατικό Πολιτισμό. Και ενώ εμείς τελούμε εκδηλώσεις σεμνότητας και ευλάβειας βλέπουμε στη γείτονα χώρα να οργανώνονται για την ίδια επέτειο αδιανόητες προκλήσεις, με τις οποίες διασαλεύεται η ειρήνη. Εμείς οφείλουμε όπως έκαναν τώρα τέσσερις γενιές Μικρασιατών, να ταχθούμε σε έργα ειρηνικά αλλά και στη θωράκιση της άμυνάς μας και της εθνικής μας ενότητας.

Η ευχή και η ευλογία του εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης μεθ’ ημών. Αιωνία η μνήμη των αδίκως σφαγιασθέντων και θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Μικρασιατικός Ελληνισμός».

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet