Ολοκληρώθηκαν οι «Αλλοτινές Πατρίδες 2019»
Κοινωνία

Ολοκληρώθηκαν οι «Αλλοτινές Πατρίδες 2019»

Ο Δήμος Κηφισιάς, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, απέτισε φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό με τις εκδηλώσεις «Αλλοτινές Πατρίδες 2019».  

Πρόκειται για εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) του Δήμου Κηφισιάς, με πρόεδρο την κ. Έφη Κούτση, και τις οποίες αγκάλιασαν οι πολίτες. Εκδηλώσεις σε αυτούς που θυσιάστηκαν και εκδιώχθηκαν αλλά δεν ξεχάστηκαν, καθώς οι ίδιοι και οι απόγονοι τους διατηρούν ακοίμητη τη φλόγα του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Μαύρη Βίβλος» από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη. Ένα μοναδικό ντοκουμέντο που καταγράφει τις συνέπειες των διώξεων που υπέστη ο Ελληνισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια ημέρα έγιναν τα εγκαίνια και λειτούργησε στον χώρο του ΚΕΜΜΕ έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο της καταστροφής της Σμύρνης. Την έκθεση επιμελήθηκε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος προσέφερε μια εικαστική και φωτογραφική εξερεύνηση της καταστροφής, με την παράθεση παράλληλων πορειών προσώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο Ν. Ερυθραίας «Φώτης Βαρδαξής» ο φιλικός αγώνας των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Πανερυθραϊκού – ΑΕΚ, με συντονιστή τον Γιάννη Γαϊτανίδη. Την ίδια ημέρα στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) πραγματοποιήθηκε το θεατρικό αναλόγιο «Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου» του Φώτη Κόντογλου, από τη Θεατρική Ένωση «Ανάδραση 13».

Την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ερυθραίας παρουσιάστηκε η μουσικοθεατρική παράσταση «Το ημερολόγιο της Σμύρνης» με αφηγήσεις και νότες από το μουσικό σύνολο Sol-fa, που ξύπνησαν τις μνήμες του ιστορικού της μεγάλης καταστροφής.

Έντονα συναισθήματα συγκίνησης και νοσταλγίας για τις «Αλλοτινές Πατρίδες» αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση της Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου  στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου στην Νέα Ερυθραία. Οι ήχοι, η μουσική, οι φορεσίες και οι παραδοσιακοί χοροί μετέδωσαν στο κοινό την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Χορευτικός Όμιλος Ν. Ερυθραίας, η «Παντάνασσα» Ν. Αρτάκης και το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας. 

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο κλειστό «Στέλιος Καλαϊτζής» πραγματοποιήθηκε ο φιλικός αγώνας βόλεϊ κορασίδων Αμαζόνες Ν. Ερυθραίας – ΑΕΚ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αλλοτινές Πατρίδες 2019» και με υπεύθυνο τον κ. Πέτρο Γεωργόπουλο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας μια εξαιρετική μουσική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατές που γέμισαν την πλατεία 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Ερυθραία. Ο αγαπητός καλλιτέχνης Κώστας Μακεδόνας, μαζί με τη Μαίρη Δούτση και τους μουσικούς τους ταξίδεψαν το κοινό σε μουσικά μονοπάτια, έχοντας στις αποσκευές τους πολλές σημαντικές επιτυχίες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού αλλά και τραγούδια σταθμούς του μικρασιατικού ρεπερτορίου που οδήγησαν το κοινό έως τις… Αλλοτινές Πατρίδες.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων στον Ι.Ν. Αγίας Ματρώνας, ενώ ακολούθησε κέρασμα από τον Εξωραϊστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λυθριού «Η Αγία Ματρώνα». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διεξήχθη ο 2ος ποδηλατικός γύρος στους δρόμους της Ν. Ερυθραίας, όπου ποδηλάτες και ποδηλάτισσες κάθε ηλικίας απόλαυσαν την ποδηλατική βόλτα στο παραδοσιακό κέντρο της Ν. Ερυθραίας. Την εκδήλωσε συντόνισε ο κ. Γιώργος Ρηγούτσος.

Οι εκδηλώσεις των «Αλλοτινών  Πατρίδων 2019» ολοκληρώθηκαν με τον Θίασο Σκιών του Γιάννη Αθανασίου που παρουσίασε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης πλοίαρχος». Μικροί και μεγάλοι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον αγαπημένο τους ήρωα στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου στη Νέα Ερυθραία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet