Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κηφισιάς ενημερώνει για την έξαρση της ιλαράς
Κοινωνία

Ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κηφισιάς ενημερώνει για την έξαρση της ιλαράς

Για την επιδημική έξαρση της ιλαράς ενημερώνει ο ιατρός, αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας, Απόστολος Κασιούρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κασιούρας επισημαίνει:

Μέχρι 25 Ιανουαρίου 2018 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 1.262 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως  μικρά παιδιά Ρομά και από τον γενικό πληθυσμό άτομα ηλικίας 25 -45 ετών που ήταν ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα ).

Πρόκειται για ιογενή νόσο με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια του βήχα και με άμεση επαφή με ρινικές ή φαρυγγικές εκκρίσεις, Ο ιός της ιλαράς μπορεί να παραμείνει σε μολυσμένες επιφάνειες και στον περιβάλλοντα χώρο (με σταγονίδια) μέχρι και 2 ώρες μετά τη αποχώρηση του ασθενούς Η προσβολή από τον ιό γίνεται 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος καθώς και 4 ημέρες μετά.

Κατά τα έτη 2014-2015 δηλώθηκε ένα μόνο κρούσμα της νόσου, ενώ το έτος 2016 δεν δηλώθηκε κανένα κρούσμα. Συνολικά καταγράφηκαν δύο θάνατοι.

Σε ότι αφορά την πρόληψη, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις εμβολίου.

Δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για τη θεραπεία της ιλαράς.

Αυξημένο κίνδυνο για βαριά νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών έχουν: βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5 ετών, ενήλικοι  άνω των 20 ετών, οι  έγκυες γυναίκες και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet