Ο Δήμος Κηφισιάς τιμά τις… Αλλοτινές Πατρίδες
Κοινωνία

Ο Δήμος Κηφισιάς τιμά τις… Αλλοτινές Πατρίδες

Ο Δήμος Κηφισιάς, όπως κάθε χρόνο, αποτίνει φόρο τιμής στον προσφυγικό ελληνισμό και θυμάται τις Αλλοτινές Πατρίδες. Από τις 8 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικού Ελληνισμού (ΚΕΜΜΕ) διοργανώνει ένα πανόραμα μνήμης με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και συμβολή στην εμβάθυνση της γνώσης για τον προσφυγικό ελληνισμό μέσα από την παρουσίαση βιβλίων, μελετών και επιστημονικών αναδιφήσεων.

Οι εκδηλώσεις των «Αλλοτινών Πατρίδων» θα ξεκινήσουν με το καθιερωμένο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κυρίλλου, το οποίο θα τελεστεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 10:00π.μ. στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ερυθραίας.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς τόνισε σχετικά:

«Τέσσερις γενιές έχουν περάσει από τη στιγμή που οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ρίζωσαν στην πόλη μας. Κατάφεραν να μετατρέψουν τον ξεριζωμό σε δημιουργικότητα και να επηρεάσουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Πιστός στο ιστορικό ραντεβού, ο Δήμος Κηφισιάς με τις “Αλλοτινές Πατρίδες” συμβάλλει στη διάσωση της παράδοσης και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης».

«Αλλοτινές Πατρίδες 2019» / αφίσα

Η πρόεδρος του ΚΕΜΜΕ, Έφη Κούτση, συντονίστρια των εκδηλώσεων, δήλωσε:

«Σε λίγα χρόνια συμπληρώνεται ένας αιώνας από την καταστροφή της Σμύρνης. Η ανάγκη διατήρησης της εθνικής μνήμης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η αναγνώριση της γενοκτονίας, που συντελέστηκε στα ματωμένα χώματα της Ιωνίας -παράλληλα με άλλους πολύπαθους τόπους της Μικράς Ασίας- ενάντια στο ελληνικό στοιχείο, είναι εθνική υποχρέωση και πρέπει να γίνει στόχος μας».

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τραγούδια και χορούς από παραδοσιακά συγκροτήματα, θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, θέατρο σκιών, αθλητικές δραστηριότητες και παρουσίαση βιβλίων σχετιζομένων με την προσφυγική ιστορία, ενώ το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου Ν. Ερυθραίας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία λαϊκής μουσικής με τον Κώστα Μακεδόνα και την Πέρσα Μήλια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet