«Πλημμύρα» προβληματισμών για την Πολιτική Προστασία
Κοινωνία

«Πλημμύρα» προβληματισμών για την Πολιτική Προστασία

Έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014 για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, λόγω και των πρόσφατων πλημμυρών στην πόλη εξαιτίας της νεροποντής.

Αφορμή στάθηκε η ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ιωάννη Σφαντού για την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη και τα οποία προφανώς συνέβαλαν στα πλημμυρκά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν, η οποία ερώτηση συνοδεύτηκε με ενημέρωση από την πλευρά του συμβούλου για τις ζημίες που υπέστησαν επαγγελματίες της περιοχής στη Νέα και Κάτω Κηφισιά.

Ωστόσο, ακόμη κι αν ο κ. Ι. Σφαντός δεν έθετε το ζήτημα, αυτό θα «άνοιγε», αφού το έκτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου αφορούσε στη λήψη απόφασης για την πρόσληψη 14 υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 2 μηνών, για την πυροπροστασία μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής προστασίας.

Γιώργος Θωμάκος: «Απογυμνωμένη η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας»

Ο δήμαρχος Κηφισιάς ενημέρωσε το Σώμα ότι, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, τα υπό εξέλιξη έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν άμεσα. Επίσης, δήλωσε ότι οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλα τα πλημμυρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι «απογυμνωμένες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο κ. Γιώργος Θωμάκος, αναφερόμενος στην προηγούμενη δημοτική αρχή, της «χρέωσε» ότι οι περισσότεροι από τους προηγούμενους «διμηνίτες» της Πολιτικής Προστασίας είχαν «εξαφανιστεί» σε άλλες υπηρεσίες, ενώ δεν είχε μεριμνήσει για την πρόσληψη των νέων, με αποτέλεσμα η νέα δημοτική αρχή να αναγκάζεται να φέρει το θέμα (σ.σ. το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης) στο Σώμα κυριολεκτικώς στο… παραπέντε.

Τέλος, κατήγγειλε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι, αν και είχε λάβει σχετικό έγγραφο, δεν προχώρησε στον καθαρισμό του ρέματος Ακακία, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πυρκαγιά, η οποία ευτυχώς περιορίστηκε στην καταστροφή 30 δένδρων.

Την τοποθέτηση του κ. Γ. Θωμάκου ενίσχυσαν και οι παρεμβάσεις του αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Εκάλης & Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Λιανού (ζήτησε την ανοχή του Σώματος λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στην Πολιτική Προστασία, συμπληρώνοντας ότι η πρόσφατη νεροποντή ήταν πρωτόγνωρη για την περιοχή) και του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού & Προγραμματισμού Χρήστου Καλού (ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Δ. Λιανό έχει συσταθεί ομάδα κρούσης Πολιτικής Προστασίας, η οποία θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα σε 10 σημεία της πόλης όπου έχει εντοπιστεί ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος).

Νίκος Χιωτάκης: «Δεν υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό για την Πολιτική Προστασία»

Ο τέως δήμαρχος Κηφισιάς ανέλαβε να υπερασπιστεί την προηγούμενη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι ο Δήμος δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει ξεχωριστό προσωπικό για την Πολιτική Προστασία, γι΄ αυτό και οι «διμηνίτες» που προσλαμβάνονται αξιοποιούνται σε άλλες υπηρεσίες και κυρίως στην καθαριότητα, κι όταν προκύπτει ανάγκη, αποσπώνται από εκεί και χρησιμοποιούνται σε θέματα πολιτικής προστασίας. Επίσης, ο κ. Νίκος Χιωτάκης τόνισε ότι υπάρχουν δυο τρία σημεία στον Δήμο που είναι γνωστό ότι εμφανίζουν προβλήματα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων (σ.σ. κάτι που είχε αναφέρει νωρίτερα και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Κύρλος), κάτι που όφειλε να γνωρίζει η νέα δημοτική αρχή.

Τέλος, για το θέμα του ρέματος Ακακίας, ο κ. Ν. Χιωτάκης υπενθύμισε ότι την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων την έχει η Περιφέρεια και όχι οι Δήμοι.

Μόνιμες οι ανάγκες Πολιτικής Προστασίας

Το ζήτημα προκάλεσε δεύτερο κύκλο τοποθετήσεων κατά τη συζήτηση του 6ου θέματος της ημερήσια διάταξης, όπου -μεταξύ άλλων- επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει πάγιες ανάγκες στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες δεν μπορεί να καλύπτονται εσαεί με δίμηνες συμβάσεις (Νίκος Σφαντός), αλλά και το γεγονός ότι, επειδή λήγει η αντιπυρική περίοδος, ίσως πρέπει να αλλάξει ο τίλος του θέματος (σ.σ. αναφερόταν σε κάλυψη αναγκών αντιπυρικής περιόδου) και να συμπεριλάβει γενικότερα θέματα πολιτικής προστασίας (Στάθης Κύρλος, Άννα Κορογιαννάκη).

Για την… ιστορία, η πρόσληψη των 14 υπαλλήλων για την Πολιτική Προστασία «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με αρνητική ψήφο από τον κ. Ι. Σφαντό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet