Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
Κοινωνία

Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών, θέσπισε το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με την έναρξη της νέας «οδηγικής» χρονιάς τον Σεπτέμβριο «και με πολύ νωπή ακόμη την οδυνηρή εμπειρία των πολύνεκρων πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που μας προώθησε ο γραμματέας του ΣΕΟ Τοπικό Τμήμα Κηφισιάς, Κωνσταντίνος Νικολάου.

Ειδικότερα, στο προαναφερόμενο δελτίου Τύπου αναφέρονται τα εξής:

«ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ» ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ
Μια παλιά  οδηγική  επιταγή απέναντι σε σύγχρονες  απειλές

Όλοι  και  όλες στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, από τα «Αστέρια» (5-7 ετών), τα «Πουλιά» (7-11 ετών), τους «Οδηγούς» (11-14 ετών) και τους «Μεγάλους Οδηγούς» (11-17 ετών),  έχουν γαλουχηθεί με την επιταγή «Έσο Έτοιμος». Που σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι κανείς προετοιμασμένος για κάθε αναπάντεχο ατομικό ή ομαδικό κίνδυνο και για κάθε έκτακτη ανάγκη.

Το πόσο «έτοιμο» υπήρξε ανέκαθεν το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σε τέτοιες περιστάσεις έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές στην πράξη, σε όλη την μακρόχρονη πλέον διαδρομή του. Σε σεισμούς, σε πλημμύρες, σε πυρκαγιές, σε κάθε λογής θεομηνίες και άλλες τραγωδίες, εκατοντάδες είναι κάθε φορά οι εθελοντές από τα μέλη του που σπεύδουν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με την ψυχραιμία, την εμπειρία και τη γνώση τους. Επειδή, ακριβώς, οι Οδηγοί είναι πάντοτε «έτοιμοι» κι ακόμη επειδή μια άλλη παλιά οδηγική επιταγή τους προτρέπει να βοηθούν όλους παντού και πάντοτε και να είναι πρόθυμοι ώστε να «υπηρετούν», όποτε αυτό απαιτείται.

Με την έναρξη της νέας «οδηγικής» χρονιάς τον Σεπτέμβριο και με πολύ νωπή ακόμη την οδυνηρή εμπειρία των πολύνεκρων πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση κινητοποίησε πάνω από 600 εθελοντές ανάμεσα στα μέλη του, προχώρησε σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη και χρήσιμη πρωτοβουλία: θέσπισε ένα Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας για παιδιά και νέους από 5 έως 18 ετών. Για όσους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με κάποιους οδηγικούς όρους, τα «πτυχία» είναι μικρά συμβολικά εμβλήματα  που τοποθετούνται στη «στολή» των μελών και φανερώνουν μια συγκεκριμένη γνώση ή εξειδίκευση. Στην περίπτωση αυτή, το Πτυχίο Πολιτικής Προστασίας είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Πολιτική Προστασία.

Στόχος του είναι όχι μόνον να αναπτύξουν τα παιδιά και οι νέοι εθελοντική συνείδηση, αλλά να αποκτήσουν και τις αναγκαίες γνώσεις – μέσα από  ειδικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά παιχνίδια – ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε έκτακτες ανάγκες και καταστροφές. Η πρόβλεψη, όταν και όπου είναι δυνατή, η αποφυγή και η αντιμετώπιση του κακού αποτελούν τον κορμό του προγράμματος, το οποίο αναλύεται με σαφήνεια και με λεπτομέρειες, με εικονογραφημένες οδηγίες και πληθώρα σχετικών πληροφοριών, στο ειδικό, πολύ προσεγμένο φυλλάδιο ή και στην ιστοσελίδα του Σώματος  Ελληνικού Οδηγισμού, www.seo.gr

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και  κοινωφελών  στόχων του. Σκοπός του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, είναι να βοηθάει τα νέα παιδιά να εξελιχθούν σε άξια, δημιουργικά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Ο Οδηγισμός είναι τρόπος ζωής. Βασίζεται στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθεί και σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και καλλιεργεί πνεύμα αρμονικής συνεργασίας μέσα στην ομάδα και ισχυρό αίσθημα εθελοντικής προσφοράς στο σύνολο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Τι είναι και τι κάνει το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού 

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (έτος ιδρύσεως 1932) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, υπαγόμενο στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και Μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS).

Σύμφωνα με το Καταστατικό του αποτελεί Σωματείο μη κερδοσκοπικό με παιδαγωγικό, κοινωφελή και πολιτιστικό χαρακτήρα. Έχει ως στόχο την εξωσχολική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων. Με σύγχρονα παιδαγωγικά και δημιουργικά προγράμματα που βασίζονται στους άξονες: Προσωπική Ανάπτυξη, Κοινωνική Συμμετοχή και Ζωή στη Φύση, μέσα σε αυτοδιοικούμενες Ομάδες, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και ικανότητες και να εξελιχθούν σε δημιουργικά μέλη της κοινωνίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet