Π. Σκουρλέτης: Αδιανόητο να τοποθετηθούν διόδια στον κόμβο της Βαρυμπόμπης
Κοινωνία

Π. Σκουρλέτης: Αδιανόητο να τοποθετηθούν διόδια στον κόμβο της Βαρυμπόμπης

«Η καθολική απόρριψη της τοποθέτησης διοδίων στον κόμβο της Βαρυμπόμπης από το σύνολο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, από τους Δήμους Κηφισιάς, Διονύσου και από όμορους Δήμους, από τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ, από την Περιφέρεια Αττικής, από φορείς και από συλλογικότητες, αφήνει εντελώς αδιάφορη την κυβέρνηση της Ν.Δ.» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πάνος Σκουρλέτης.

Η πρόσφατη έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δημιουργία των διοδίων «επιβεβαιώνει τη διαχρονική και ουσιαστική περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Κι ας διαβεβαίωνε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ένα χρόνο νωρίτερα στη Βουλή, ότι γίνεται επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης και ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν διόδια».

«Ωστόσο, δεν είναι το δημοκρατικό έλλειμμα το μόνο ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση καταγράφει αρνητικές επιδόσεις όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι επιπτώσεις από την τοποθέτηση διοδίων στην περιοχή δεν αφορούν απλώς μια αδικία σε βάρος χιλιάδων κατοίκων, αλλά και ένα περιβαλλοντικό ατόπημα που θα συνδυαστεί, επίσης, με την κατακόρυφη αύξηση της επιβάρυνσης της καθημερινότητας των πολιτών της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας, του Διονύσου και όλων των όμορων Δήμων, λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου. Οι συνέπειες θα είναι πολύπλευρες, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές» σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης και συνεχίζει:

«Επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου, ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν διόδια στο ύψος της Βαρυμπόμπης και ότι πρέπει να κλείσει οριστικά αυτή η υπόθεση με την αναθεώρηση της σχετικής σύμβασης. Ο κόμβος αυτός εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες που εργάζονται και μετακινούνται σε πολλές κοντινές περιοχές της Αττικής και στην Αθήνα. Η διεύρυνση του οικιστικού ιστού είναι τόσο εκτεταμένη πλέον που καθιστά την λογική των διοδίων περισσότερη προβληματική από ποτέ, αν και εξαρχής ήταν ανορθολογική.
Επιπρόσθετα, σχεδιάζονται εκτεταμένα έργα και κατεδάφιση της γέφυρας Βαρυμπόμπης, ώστε να ανακατασκευαστεί με περισσότερες λωρίδες κυκλοφορίας και θέσεις για την εγκατάσταση των διοδίων. Τα έργα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με δυόμισι χρόνια για την αποπεράτωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι η έγκριση της τοποθέτησης των διοδίων δεν συνοδεύτηκε από μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων, η οποία ακόμη εκπονείται.

Υπάρχει, ωστόσο, μία μελέτη που έχει παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς, η οποία προβλέπει αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου έως και κατά 600%, λόγω της επιβολής των διοδίων και την επιλογή του τοπικού οδικού δικτύου ως εναλλακτική διαδρομή αποφυγής των διοδίων! Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι μια τέτοια εξέλιξη εγκυμονεί σοβαρές περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις.

Επιτέλους, δεν μπορεί όλα να είναι ζήτημα υπερκερδών και εξυπηρέτησης συμφερόντων, που διαστρεβλώνουν το δικαίωμα των πολιτών για καλής ποιότητας και καλά συντηρημένους δρόμους, οδηγώντας στη δημιουργία μηχανισμών μακροχρόνιας κερδοφορίας, με ανορθολογικά κριτήρια και χωρίς συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η θέση μας πρέπει να είναι δίπλα στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής και στην προσπάθεια να αποτραπεί η τοποθέτηση διοδίων στον κόμβο Βαρυμπόμπης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet