Σε πιλοτική εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας συμμετείχε το Κέντρο «Προνόη»
Κοινωνία

Σε πιλοτική εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας συμμετείχε το Κέντρο «Προνόη»

Tο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς– ΟΚΑΝΑ «Προνόη» συνεχίζει την προσπάθεια του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιστημονικών εξελίξεων στον τομέα της Πρόληψης στη χώρα μας και της μετουσίωσης τους σε πρακτική εφαρμογή.

Συγκεκριμένα,  και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου, από τον Σεπτέμβριο του 2013 σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Drug Prevention Quality Standards – EDPQS» (Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού επιλέχτηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποτελέσει πρότυπο πιλοτικής εφαρμογής για την Ελλάδα των Προδιαγραφών Ποιότητας σε σχέση με τη λειτουργία και τον σχεδιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Από τότε συμμετέχει ενεργά σε μια ομάδα Εργασίας Επαγγελματιών Πρόληψης που έχει σαν στόχο τόσο την προσαρμογή όσο και την προώθηση των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών στην Ελλάδα.

Η τελευταία συμμετοχή του Κέντρου  Πρόληψης «Προνόη» στο πρόγραμμα EDPQS ήταν στην πιλοτική εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας πάνω στις «Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών» που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Συντονιστές του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν η Ιουλία Μπάφη, ψυχολόγος MSc, υπεύθυνη Τομέα Πρόληψης Μείωσης της Ζήτησης ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ και η Σωτηρία Μακαρώνη, ψυχολόγος Υγείας, επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. Κηφισιάς «Προνόη».

Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 2015 και απευθυνόταν σε εμπειρογνώμονες πρόληψης, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πιλοτικής εκπαίδευσης επαγγελματιών Πρόληψης σε όλες τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ήταν η  πρώτη που ξεκίνησε αυτή τη φάση του προγράμματος.

Η κατάρτιση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας συνολικότερης προσπάθειας που συντονίζεται από το ΕΚΤΕΠΝ σε σχέση με τη βελτίωση και επιστημονική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων πρόληψης. Οι 20 συμμετέχοντες που ήταν επαγγελματίες Πρόληψης από όλη την Ελλάδα από υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ καθώς και από το υπουργείο Υγείας, μελέτησαν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και συζήτησαν την αξιοποίησή τους στο επίπεδο του σχεδιασμού, της εκπόνησης και της αξιολόγησης μιας παρέμβασης πρόληψης.

Η ενεργή συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη» σε αυτή την προσπάθεια υπογραμμίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, «την ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα που δίνει τόσο η επιστημονική ομάδα όσο και το Δ.Σ. στην παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών». Στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετείχε επίσης και η Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου, κοινωνική λειτουργός – επιστημονικό στέλεχος του Κ.Π «Προνόη».

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα EDPQS μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του EDPQS.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet