Συμβολή του Κ.Π. «Προνόη» στην υλοποίηση του εγχειριδίου «Το σχολείο που ονειρεύομαι»
Κοινωνία

Συμβολή του Κ.Π. «Προνόη» στην υλοποίηση του εγχειριδίου «Το σχολείο που ονειρεύομαι»

Το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του εγχειριδίου «Το σχολείο που ονειρεύομαι», ενός εγχειριδίου πρόληψης μετά από τρία χρόνια δράσης και εφαρμογής της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης στη σχολική κοινότητα, το οποίο είναι έτοιμο. Είναι ένα συλλογικό υλικό του ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα του Τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνεργασία με πάνω από 20 Κέντρα Πρόληψης. 

Το Κ.Π. «Προνόη» συμμετείχε στη δημιουργία αυτού του υλικού με ένα από τα βασικά προγράμματα που έχει συγγράψει για το νηπιαγωγείο η κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια, στέλεχος του «Προνόη», Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου. Παράλληλα είναι μέλος και της Εκπαιδευτικής Ομάδας του ΟΚΑΝΑ για την εκπαίδευση Στελεχών Πρόληψης από όλη την Ελλάδα.

Η Καταξιωτική Συστημική Διερεύνηση είναι μια πρακτική που προσκαλεί σε ηθικές και αισθητικές στάσεις που βασίζονται σε μια δημιουργική γλώσσα, σ΄ένα βλέμμα που εντοπίζει την αξία, τον σεβασμό και τη μοναδικότητα του καθενός.

Το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο για «Το σχολείο που ονειρεύομαι» πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ με τη συμμετοχή 24 στελεχών Πρόληψης.

Ήταν ένα τριήμερο εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο, 18 ωρών με την προσέγγιση της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης στη Σχολική Κοινότητα, που οραματίζεται ένα σχολείο με αξίες, αποθέματα και όνειρα για ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό σχολείο που θα οι μαθητές θα μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να συνεργάζονται και να μην ντρέπονται να αποτύχουν. Ονειρεύεται ένα σχολείο που οι εκπαιδευτικοί θα είναι παιδαγωγοί, φροντιστές και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σχολείου σεβασμού και αποδοχής.

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο ευχαριστεί για την υποστήριξη το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα την κ. Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη, πρόεδρο του Δ.Σ του Κ.Π «Προνόη», καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που μαζί με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας συνεχίζουν να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις φροντίδας, αποδοχής, ηθικών αξιών και σεβασμού για τα σχολεία της Κηφισιάς. 

Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το Κέντρο μπορούν να καλέσουν στον αριθμό τηλεφώνου 210 8082673, να αποστείλουν μήνυμα στο e-mail:[email protected] ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου, www.pronoi.org.gr.

Εγχειρίδιο «Το σχολείο που ονειρεύομαι» / αφίσα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet