Συνεχίζεται η διανομή εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος από τον Δήμο Κηφισιάς
Κοινωνία

Συνεχίζεται η διανομή εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος από τον Δήμο Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς, επιβραβεύει τους κατοίκους που ακολουθούν καλές πρακτικές στο τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Την Πέμπτη 24/6 και την Παρασκευή 25/6 προσέφερε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα για τα φυτά του μπαλκονιού ή του κήπου των κατοίκων που συμμετείχαν πρώτοι στο πρόγραμμα κομποστοποίησης, αλλά και αυτών που βοήθησαν στην ορθή διαχείρισης των πράσινων απορριμμάτων (κλαδιών), με το πρόγραμμα της προ-συνεννόησης.

Η διανομή του εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος έγινε από τον δήμαρχο Κηφισιάς, Γιώργο Θωμάκο και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Γιώργο Σκορδίλη, οι οποίοι συνομίλησαν με τους πολίτες, για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, που προωθεί ο Δήμος.

Οι ποσότητες του εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος που διανεμήθηκαν προέρχονταν από τη διαδικασία πολτοποίησης των κλαδιών της κακοκαιρίας «Μήδεια» και παράχθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑ) απορριμμάτων, του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η ανταπόδοση στους πολίτες θα συνεχιστεί. Ο Δήμος Κηφισιάς θα προσφέρει παραγόμενες ποσότητες εδαφοβελτιωτικού που θα προκύπτουν από την επεξεργασία των καθαρών κηπαίων απορριμμάτων και την κομποστοποίηση.

Οφέλη καλών πρακτικών

Τα οφέλη από τα  προγράμματα της προ-συνεννόησης για τα κηπαία  και της κομποστοποίησης είναι:

  • Μειώνονται σημαντικά οι ποσότητες των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορη η αποκομιδή τους από τις Υπηρεσίες του Δήμου.
  • Αξιοποιείται ποσότητα απορριμμάτων και παράγεται εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, φυσικό προϊόν για τα φυτά των κήπων. Συνεπώς: ανάκτηση και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
  • Μειώνεται το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγείται στο ΧΥΤΑ/Υ Φυλής και αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ήδη κορεσμένου χώρου υγειονομικής ταφής της Αττικής.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πληρώνουν οι κάτοικοι του Δήμου, στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής, μέσω των δημοτικών τελών, ανέρχεται σε περίπου 3.000.000 ευρώ ετησίως. Οι μειώσεις των απορριμμάτων που τελικά οδηγούνται στη ταφή θα εξασφαλίσουν αντίστοιχες σημαντικές μειώσεις των εισφορών του Δήμου στον Σύνδεσμο.

Αυξανόμενο το ενδιαφέρον για την κομποστοποίηση

Σημαντική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων και των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Κηφισιάς τους τέσσερις μήνες εφαρμογής του, όπως ενημερώνει η δημοτική αρχή. Οι ποσότητες των οργανικών απορριμμάτων, που συλλέγονται, αυξάνονται συνεχώς.

Συγκεκριμένα:

  • Μάρτιος – 4.400kg.
  • Απρίλιο – 13.430kg.
  • Μάιος – 18.030kg.
  • Ιούνιος – 24.350kg.

Ο Δήμος Κηφισιάς καλεί τους κατοίκους, που δεν δήλωσαν συμμετοχή και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κομποστοποίησης, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, μέσω του portal του Δήμου (e-υπηρεσίες > πολίτες > δήλωση για τη συμμετοχή στη συλλογή βιοαποβλήτων).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet