Ταξίδι εργασίας στη Βαρκελώνη είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Κηφισιάς
Κοινωνία

Ταξίδι εργασίας στη Βαρκελώνη είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Κηφισιάς

Ταξίδι εργασίας στη Βαρκελώνη είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Κηφισιάς, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνο του προγράμματος SPARCS, Σταύρο Ζαπάντη, τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς, Γιάννη Παντελεάκη, τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Εκάλης, Μάνο Μαρκεσίνη και την Τεχνική Υπεύθυνη του προγράμματος SPARCS, Άρτεμις Γιαβάσογλου.

O σκοπός της επίσκεψης ήταν τριπλός:

Α) Η επίσκεψη στην παγκόσμια έκθεση – συνέδριο «έξυπνης» πόλης «Smart City Expo» της Βαρκελώνης. Εκεί ενημερώθηκαν για καινοτόμες δράσεις, συστήματα και υπηρεσίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην πόλη.

Β) Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης ήταν η συνεργασία με τον Δήμο της Βαρκελώνης. Η Βαρκελώνη θεωρείται από τις κορυφαίες πόλης της Ευρώπης σε θέματα «έξυπνης» όλης, βιώσιμης κινητικότητας, εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ. 

Γ) Ο τρίτος λόγος της επίσκεψης ήταν η συνεργασία των υπευθύνων του προγράμματος SPARCS με συνεργάτες του προγράμματος καθώς και με άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες τεχνολογίας κ.λπ. Έγινε ανταλλαγή τεχνογνωσίας για πολλά από τα προγράμματα που αναπτύσσονται στις ΕΠΤΆ πόλεις του προγράμματος. Κάποια από αυτά τα προγράμματα είναι και αυτά που εξέτασε η ομάδα της Κηφισιάς στην συνεργασία της με τον Δήμο της Βαρκελώνης.

Η ομάδα του Δήμου Κηφισιάς  επισκέφθηκε εργοτάξια που κατασκευάζονται Super Blocks. 

Τα Super Blocks είναι μια νέα τάση που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα επιλέγονται κάποια οικοδομικά τετράγωνα και στους δρόμους τους επιτρέπεται η είσοδος μόνο στα αυτοκίνητα των μόνιμων κατοίκων. Αυτοί οι δρόμοι μεταβάλλονται σε δρόμους περιπάτου, ποδήλατου, αναψυχής, άθλησης. Ενισχύεται η βλάστηση, τοποθετούνται παγκάκια και τραπέζια, δημιουργούνται μικρά πάρκα (πάρκα τσέπης –  perklets), μικρές παιδικές χαρές, σημεία αθλητισμού  (όργανα, τραπέζια πινκ-πονκ) κλπ 

Επίσης ενημερώθηκε η ομάδα του Δήμου για τους σύγχρονους τρόπους Bike share, ανταλλαγής και ενοικίασης ηλεκτρικών ή συμβατικών ποδηλάτων και πατινιών, για μοντέλα διαχείρισης της κυκλοφορίας, για θέματα διαχείρισης της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, μοντέλα κυκλικής οικονομίας κ.ά.

Τέλος, υπήρξε προετοιμασία για την επικείμενη ετήσια γενική συνέλευση του SPARCS που θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet