Τιμή και δόξα στους Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες
Κοινωνία

Τιμή και δόξα στους Ηπειρώτες εθνικούς ευεργέτες

Μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του ελληνικού έθνους, τη ζωή και την προσφορά των Εθνικών Ηπειρωτών Ευεργετών, ξετύλιξε μέσα σε μια ώρα η φιλόλογος Λίλα Παπαδημητρίου, στις 20 Μαρτίου, στην αίθουσα Β. Γκατσόπουλος. Ένα documentaire με αυθεντικές εικόνες από τα μέρη που έζησαν και μεγαλούργησαν οι άνθρωποι αυτοί συνόδευε τη μεστή και περιεκτική ομιλία της.

Επίσης, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον Γρηγόρη Ξενόπουλο, ο οποίος το 1907, στην κηδεία του Γρηγορίου Μαρασλή, είπε: «Η Ελλάς είναι η πατρίς των Ζωσιμαδών, οι οποίοι αργότερα μετονομάσθησαν σε Ζάππα, Σίναι, Βαλλιάνοι, Αβέρωφ, Μαρασλήδες. Αυτοί είναι οι μεγάλοι μας άντρες. Ούτε ποιηταί, ούτε ρήτορες, ούτε συγγραφείς, ούτε καλλιτέχναι, ούτε επιστήμονες. Εθνικοί ευεργέται. Αυτούς μόνο αναγνωρίζομεν, τιμώμεν και δοξάζομεν. Αν οι Έλληνες είχομεν περισσοτέραν πολιτικήν αρετήν, αν αφίναμεν άθικτον τον δημόσιον πλούτον, δια να χρησιμεύει εις τας ανάγκας του συνόλου και όχι μόνο εις τας ανάγκας του κόμματος, τότε η καλλιτέρα ευχή μας θα ήτο να ανατείλει γρήγορα η εποχή κατά την οποίαν η πατρίς μας δεν θα έχει πλέον ανάγκη ευεργετών».

Και η κ. Λ. Παπαδημητρίου  έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: “Στη σύγχρονη Ελλάδα, των ζοφερών συγκρίσεων και των θλιβερών απογοητεύσεων, το σπάνιο και ακριβό είδος του εθνικού ευεργέτη δεν εκτοπίστηκε πλήρως από εκείνο του εθνικού εργολάβου και του εθνικού οφειλέτη. Μόνο έτσι θα δείξουμε πως η μεγαλοσύνη των ποικιλώνυμων ηγετών δεν εξαρτάται τόσο από το ύψος του ηγετικού θώκου και το κύρος της ατομικής τους περιουσίας, αλλά από το ηθικό τους ανάστημα και το μέγεθος της εθνικής τους προσφοράς”.

Στην τιμητική  εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Αναστασόπουλος, ο αντιπεριφεριάρχης Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας των Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς, ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεννηματάς. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Βάρσος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περικλής Καραγιαννάκης, οι αντιδήμαρχοι Μανώλης Κουρμαδιάς, Νίνα Βλάχου, Στάθης Κύρλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Εκάλης Μανώλης Μαρκεσίνης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Νέας Ερυθραίας Αντώνης Μπιτζάνης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Μουστάκη, Ιλιάνα Στεφανάκου, και Αγγελική Βαλασοπούλου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Δήμου και καθηγητές Πανεπιστημίου.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς χαιρέτησε και συνεχάρη την κ. Λίλα Παπαδημητρίου και τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ “Δημήτριος Βικέλας” Γιώργο Παπαδόπουλο για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Ο τελευταίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του παραδείγματος των Εθνικών Ευεργετών για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet