«Το Δάσος Συγγρού δεν είναι για γάμους και βαφτίσια»
Κοινωνία

«Το Δάσος Συγγρού δεν είναι για γάμους και βαφτίσια»

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, στον Πύργο Συγγρού πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού».

Στην ενδιαφέρουσα παρουσίασή της, η πρόεδρος του Συλλόγου, Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, εστιάστηκε στον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει το Δάσος και που δεν είναι άλλος από την ανεξέλεγκτη πλέον εξάπλωση του φυτού Αείλανθος, γνωστό και ως βρωμοκαρυδιά. Το φυτό αυτό είναι πολύ επιθετικό, ιδιαίτερα ανθεκτικό, παράγει τοξικές ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των άλλων φυτών, αλλά και είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, όπως και πολύ δύσκολο στην εξόντωσή του. Η πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «αν σήμερα κοινοποιούμε κι εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτό το θέμα είναι:

1. »Για να ενημερώσουμε περισσότερο κόσμο για το πρόβλημα αυτό που αφορά το Δάσος και του περιπατητές του.

2. Να πιέσουμε τη διοίκηση του ΙΓΕ να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια, παρ’ όλο που δεν είναι εύκολο και έχει μεγάλο κόστος.

3. Για να επιστρατεύσουμε και τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς να βοηθήσουν με μηχανήματα, εργαλεία και προσωπικό.

4. Να θέσουμε το θέμα μιας σοβαρής επανεξέτασης του τι δένδρα θα πρέπει να έχει ένα περιαστικό δάσος για να προστατεύεται καλύτερα. Επιθυμούμε  να ξεριζωθούν οι βρωμοκαρυδιές, αλλά ταυτόχρονα να αντικατασταθούν με νέα δένδρα πιο κατάλληλα για τον συγκεκριμένο χώρο».

Η πρόεδρος, ολοκληρώνοντας τον λόγο της, κάλεσε το ΙΓΕ «να επικοινωνήσει σωστά και σε βάθος τις πραγματικές ανάγκες του κληροδοτήματος» και να καταφέρει να ενταχθεί σε κοινοτικά ή περιφερειακά προγράμματα που θα δώσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και ενδυνάμωση του γεωργικού του ρόλου. Κατέληξε δε, ότι «απεύχεται το ΙΓΕ να περιοριστεί σε εύκολες “αξιοποιήσεις” του στιλ “Κτήμα για γάμους και βαφτίσια”».

Έπειτα τον λόγο πήρε η γραμματέας, Καλλιόπη Μητρογώγου, η οποία αναφέρθηκε στις πλούσιες δραστηριότητες του συλλόγου για το έτος 2019 που εκφράζονται μέσα από τέσσερις πυλώνες: την Προστασία, την Ενημέρωση, την Εκπαίδευση και την Ανάδειξη, μέσω των οποίων «Οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού» εκπληρώνουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους.

Ακολούθησε ειδική παρουσίαση του έργου της Βιβλιοθήκης, από την πρόεδρο και τον διευθυντή του ΙΓΕ,  Δρ. Γεώργιο Μπαλωτή, καθώς οι σχετικές εργασίες ολοκληρώθηκαν και το έργο και όραμα του συλλόγου «πήρε σάρκα και οστά».

Στην εκδήλωση παρέστη η εκπρόσωπος του Δήμου Αμαρουσίου, κ. Ρένα Χαλιώτη, υπεύθυνη γραφείου Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, η οποία τόνισε το πόσο σημαντική είναι η εθελοντική βοήθεια που προσφέρει ο σύλλογος για τη διατήρηση του Δασοκτήματος και προσέθεσε ότι ο Δήμος είναι στο πλευρό του για ό, τι χρειαστεί αυτός και το Δάσος Συγγρού.

Ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Θυμάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τους «Φίλους του Δάσους Συγγρού» για την καλή συνεργασία που έχουν με το ΙΓΕ και τόνισε ότι «οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά η σταθερή δύναμη και στήριξη του Δάσους Συγγρού ήταν, είναι και θα είναι οι εθελοντές του».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet