Το Κ.Π. «Προνόη» συμμετέχει σε εκπαίδευση στο πρόγραμμα «Το Σχολείο που μας χωράει»
Κοινωνία

Το Κ.Π. «Προνόη» συμμετέχει σε εκπαίδευση στο πρόγραμμα «Το Σχολείο που μας χωράει»

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 2 Οκτωβρίου 2019 το Τμήμα Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» του Δήμου Κηφισιάς, το Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας, το Πολύχρωμο Σχολείο και την υπεύθυνη Αγωγή Υγείας, Ε. Σιαφαρίκα, ξεκίνησε μια διαφορετική και καινοτόμα εκπαίδευση, που είχε ως στόχο να προσφέρει κατάρτιση και εργαλεία στα στελέχη πρόληψης ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν  παρεμβάσεις ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης στους εκπαιδευτικούς, για την καταπολέμηση του αποκλεισμού και των διακρίσεων που συνδέονται με την ομοφοβία, την ταυτότητα φύλου και τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό. Το σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν  25 στελέχη Πρόληψης από όλη την Ελλάδα βασίζεται στο υλικό με τίτλο «Το Σχολείο που μας χωράει» και έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν σχετικά:

Ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις που υφίστανται πολλά νέα παιδιά, αλλά και εκπαιδευτικοί ή γονείς, που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, είναι ένα θέμα με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και ευημερία τους. Τα εμπειρικά και ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης που προάγουν την σύνδεση με το σχολείο και την υποστήριξή τους από τους ενήλικες μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Πρόσφατες έρευνες  καταδεικνύουν ότι ακόμα μόνο και ένας υποστηρικτικός ενήλικας, εκτός της οικογενείας, μειώνει την πιθανότητα απόπειρας αυτοκτονίας κατά 40% για ένα ΛΟΑΤΚΙ νεαρό άτομο («The Trevor Project», 2019).

Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο πεδίο της Πρόληψης είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού σχολείου μέσα στο οποίο να μην νιώθει κανείς στο περιθώριο, ενός Σχολείου που να μας ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ, ώστε όλα τα παιδιά να αισθάνονται σεβασμό, κοινωνική, συναισθηματική, σωματική ασφάλεια και υποστήριξη.

Στην ομάδα των εκπαιδευτών συμμετείχαν από τον ΟΚΑΝΑ ο κ. Ηλίας Γκότσης, η κ. Άννα Κιαπόκα, η κ. Μαρία Δημητροπούλου, από το Κ.Π. Κηφισιάς η κ. Σώτια Μακαρώνη, από το Κ.Π. Γλυφάδας η κ. Μελίνα Χαρατσίδου, από την Αγωγή Υγείας της  Β’ Διεύθυνσης η κ. Ευαγγελία Σιαφαρίκα και τέλος από το Πολύχρωμο Σχολείο ο κ. Πέτρος Σαπουτζάκης, η κ. Εύα Φιλανθρωπούλου και η κ. Έλενα Σκαρπίδου. Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης στην Αθήνα μέσα στο 2019, καθώς και ένας κύκλος εκπαίδευσης στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet