Εκπαίδευση στη μέθοδο της «καταξιωτικής διερεύνησης» από το Κ.Π. Προνόη
Κοινωνία

Εκπαίδευση στη μέθοδο της «καταξιωτικής διερεύνησης» από το Κ.Π. Προνόη

Το Κέντρο Πρόληψης Προνόη συμμετέχει στην ομάδα εκπαιδευτών – συντονιστών φορέων που εκπαιδεύει και στηρίζει στελέχη πρόληψης και άλλους εργαζόμενους σε ΜΚΟ που πρόκειται να εφαρμόσουν στον χώρο εργασίας τους, την «Καταξιωτική Διερεύνηση», σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ.

Ο όρος «appreciative inquiry» (καταξιωτική διερεύνηση) οφείλεται στον David Cooperrider, ο οποίος θεωρείται ο κύριος εμπνευστής του μοντέλου. Η λέξη appreciative παραπέμπει σε μια πράξη αναγνώρισης, εκτίμησης και καταξίωσης των δυνάμεων των ικανοτήτων που ενυπάρχουν σε ένα άτομο ή σε ένα σύστημα. Τα αποθέματα ενδέχεται να αφορούν το παρελθόν ή το παρόν. Η λέξη inquiry παραπέμπει σε μια διαδικασία διερεύνησης και ανακάλυψης αυτών των αποθεμάτων. Παραπέμπει, επίσης, σε μια διαδικασία ερωτήσεων με στόχο την ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων και εναλλακτικών δράσεων.

Το appreciative inquiry αποτελεί μια συστηματική έρευνα για τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ατόμων, των οργανισμών και των συστημάτων, με στόχο αυτές να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων για την υλοποίηση ατομικών και συλλογικών ονείρων.

Η προσέγγιση είναι διαφορετική από τις παραδοσιακές μεθόδους που στοχεύουν στην εστίαση σε ένα πρόβλημα, στη διερεύνησή του και στην αναζήτηση λύσεων. Η εστίαση στο πρόβλημα θεωρείται ότι αυξάνει τη δύναμή του. Η καταξιωτική διερεύνηση συνδέεται με τη διαδικασία του οραματισμού και των μετασχηματισμών.

Η εκπαιδεύτρια – συντονίστρια από το Κέντρο Πρόληψης «Προνόη» όπου εφαρμόζει την προσέγγιση στο πεδίο είναι η κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου.

Κατά τη διάρκεια του 2016 θα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε στελέχη πρόληψης από όλη την Ελλάδα και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 90 επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Το έτος 2017 θα υλοποιηθούν δύο σεμινάρια για είκοσι συμμετέχοντες με συνολική διάρκεια 24 ωρών. Επίσης, θα υλοποιηθεί μια ομάδα στήριξης και εποπτείας για τα άτομα που εφαρμόζουν την καταξιωτική διερεύνηση στον χώρο εργασίας τους.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet