Το «ΠΡΟΝΟΗ» συμμετέχει σε πρόγραμμα για ενίσχυση δομών διακοπής καπνίσματος
Κοινωνία

Το «ΠΡΟΝΟΗ» συμμετέχει σε πρόγραμμα για ενίσχυση δομών διακοπής καπνίσματος

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΠΡΟΝΟΗ», του Δήμου Κηφισιάς, θα είναι ένας από τους φορείς που θα συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις του προγράμματος «WHO-ERS TOBACCO CESSATION TRAINING PROJECT FOR GREECE», για τις ανάγκες του οποίου εκπαιδεύτηκε η επιστημονικά υπεύθυνη, Σωτηρία Μακαρώνη, ψυχολόγος Υγείας MSc, η οποία συντονίζει και τις ομάδες διακοπής καπνίσματος του Κέντρου.

Το σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών (Train-the-Trainer Workshop), στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για την αρχική εκπαιδευτική δράση του προγράμματος που διοργανώνει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας – Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), με στόχο την ενίσχυση των δομών διακοπής του καπνίσματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν γύρω στους 30 επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (πνευμονολόγοι, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγοι κοινωνικοί λειτουργοί κτλ) από διάφορα πλαίσια και υπηρεσίες υγείας.

Η αρχική αυτή δράση αποσκοπεί στην εκπαίδευση εκπαιδευτών που στη συνέχεια θα κληθούν να εκπαιδεύσουν επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προβούν σε παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος σε πνευμονολογικούς ασθενείς – καπνιστές. Η παρέμβαση αυτή θα καταγραφεί και το σύνολο των αποτελεσμάτων θα δοθούν στον ΠΟΥ για αξιοποίηση.

Το πρόγραμμα τοποθετεί στο επίκεντρο τον ασθενή – καπνιστή ως τελικό αποδέκτη των παρεμβάσεων, αλλά κυρίως επενδύει στη γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσα από τη δημιουργία, ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση ενός Εθνικού Δικτύου Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας στις πιο σύγχρονες τεχνικές διακοπής καπνίσματος. Υλοποιείται δε, για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο, καθώς η χώρα μας έχει κατά προτεραιότητα επιλεγεί από τον ΠΟΥ για την εφαρμογή του προγράμματος.

«Με δεδομένο το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας στα ποσοστά της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έχει το εν λόγω πρόγραμμα είναι σχεδόν αυταπόδεικτα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Κέντρου «ΠΡΟΝΟΗ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet