Εκπαιδευτικό σεμινάριο δασκάλων του Κ.Π. «Προνόη» για το κάπνισμα
Κοινωνία

Εκπαιδευτικό σεμινάριο δασκάλων του Κ.Π. «Προνόη» για το κάπνισμα

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς – ΟΚΑΝΑ «Προνόη» στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας οργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 16 ωρών, για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» που υλοποιήθηκε από τις 14 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στον χώρο του Κέντρου.

Αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα, όπως:

  • Η κατανόηση της σημασίας της πρόληψης για την αποφυγή ή την καθυστέρηση έναρξης καπνίσματος.
  • Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα νέα δεδομένα αναφορικά με τις εξαρτήσεις και η ανάδειξη του ρόλου τους στην πρόληψη των μαθητών.
  • Η επιμόρφωση και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο υλικό πρόληψης καπνίσματος.
  • Η παροχή γνώσεων και μεθοδολογίας αλλά και η πρακτική εξάσκηση στην υλοποίηση ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων πρόληψης στους μαθητές σχετικά με το κάπνισμα.
  • Η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και η διαμόρφωση μιας πολιτικής σχετικά με θέματα πρόληψης του καπνίσματος στον χώρο του σχολείου.

Το εκπαιδευτικό υλικό «ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ» είναι ένα χρήσιμο παιδαγωγικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο γενικός στόχος της παρέμβασης στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η επιμόρφωση τους σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα πρόληψης του καπνίσματος και η υποστήριξη τους στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στον χώρο του σχολείου.

Το κάπνισμα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα και θεωρείται ως ο υπ΄ αριθμόν ένα αιτιολογικός παράγοντας πρόληψης νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 12 εκπαιδευτικοί από σχολεία κυρίως του Δήμου Κηφισιάς  και των Μελισσίων αλλά και από το Διαπολιτισμικό, την Ελευσίνα και τον Άγιο Δημήτριο. Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδα στήριξης εκπαιδευτικών, για την εφαρμογή του προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε 15 μέρες στον χώρο του Κέντρου.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε από το σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα ζεστό και ανέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία.

Την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίησης της επιμόρφωσης είχε η κοινωνική λειτουργός – ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή σύμβουλος Αρχοντούλα Αλεξάκη-Αναστασοπούλου.

Χαιρετισμό και ανοικτή πρόσκληση στήριξης στο έργο των εκπαιδευτικών απηύθυναν:

  • Η πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Π. «Προνόη» Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη.
  • Η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας Ευαγγελία Σιαφαρίκα.
  • Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Π. «Προνόη» Σωτηρία Μακαρώνη.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά καλώντας στον αριθμό τηλεφώνου 210 8082673 ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-mail [email protected] ή μπορούν, επίσης να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης «Προνόη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet