Ημερίδα για τη διαμεσολάβηση στην Κηφισιά
Κοινωνία

Ημερίδα για τη διαμεσολάβηση στην Κηφισιά

Ημερίδα με θέμα «Διαμεσολάβηση – Ο νέος θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου και ώρα 18:00 στην έπαυλη Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού). Η ημερίδα διοργανώνεται από το ΝΠΔΔ Πολιτισμού κι Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας», Σταύρος Ζαπάντης.

Επίσης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν και θα παρουσιάσουν γενικές εισηγήσεις για τη Διαμεσολάβηση οι:

  • Λάμπρος Κοτσίρης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ομ. καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
  •  Κατερίνα Κωτσάκη, νομικός, διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστεί από τους ομιλητές μια γενική εισαγωγή στη Διαμεσολάβηση, τον νέον αυτόν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών, ο οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλη την υφήλιο, συμβάλλοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή επίλυση των διαφορών και, εν τέλει, στη διατήρηση αγαστών σχέσεων μεταξύ των πολιτών.

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων τους, οι ομιλητές θα αναπτύξουν τις βασικές αρχές της Διαμεσολάβησης, καθώς και τον ρόλο του Διαμεσολαβητή και τις δεξιότητές του και θα επεξηγήσουν τις κυριότερες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/52 περί «Διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές διασυνοριακές υποθέσεις», καθώς και του Ν. 3898/2010, με τον οποίο εισήχθη στην Ελληνική Νομοθεσία ο θεσμός της Διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, όχι μόνο διασυνοριακές, αλλά και ενδοσυνοριακές.

Θα γίνει, επίσης, λόγος για τις διαφορές που μπορούν να υπαχθούν σε Διαμεσολάβηση, για το πότε και πώς γίνεται αυτή η υπαγωγή, για την εκτελεστότητα του συμφωνητικού, που προκύπτει από διαδικασία Διαμεσολάβησης, περί του ενδεδειγμένου ή μη να έχει η Διαμεσολάβηση υποχρεωτικό χαρακτήρα και για άλλα συναφή θέματα.

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί προσομοίωση Διαμεσολάβησης σε υπόθεση Οικογενειακού Δικαίου, στην οποία τους ρόλους των Μερών και του Διαμεσολαβητή θα υποδυθούν Διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές, ενώ Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής θα σχολιάζει την διαδικασία, προκειμένου να γίνει αυτή πιο εύκολα αντιληπτή από το ακροατήριο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που θα συντονίσει ο καθηγητής Λάμπρος Κοτσίρης, κατά την οποία οι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις και να λάβουν απαντήσεις, που θα λύσουν ενδεχόμενες απορίες τους.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet